Міжлабораторна взаємодія задля доброго стану українських вод

Зі Слов’янська у Вишгород з дружньою допомогою: у травні 2023 року фахівці лабораторії моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів відвідали лабораторію моніторингу вод Північного регіону Міжрегіонального офісу захисних масивів дніпровських водосховищ.

Мета 10-денного візиту – обмін досвідом, уніфікація підходів вимірювання та налагодження практичної співпраці у застосуванні методів газової хроматографії, а також допомога в налаштуванні обладнання та організація здійснення хроматографічних досліджень в басейні Дніпра для визначення пріоритетних забруднюючих речовин у поверхневих водах за європейськими стандартами.

За підсумками плідної взаємодії фахівців басейну Сіверського Дінця та Дніпра і за консультаційної допомоги сервісних інженерів фірми Shіmadzu газовий хроматомас-спектрометр лабораторії моніторингу вод Північного регіону запущено в роботу, спільно виконано підготовку стандартних калібрувальних розчинів на пестициди й леткі органічні сполуки та їх аналіз на приладі, відкориговано параметри методу і т.ін, розпочато пробопідготовку до виконання вимірювань органічних сполук у поверхневих водах басейну Дніпра.

Довідково:

Фахівці лабораторії моніторингу вод Східного регіону ще з 1 липня 2020 року в рамках виконання державного моніторингу за новою Програмою моніторингу визначають на газовому хроматомас-спектрометрі Shimadzu GCMS-TQ8050NX пріоритетні забруднюючі речовини (пестициди, поліароматичні вуглеводні та леткі органічні сполуки) у пробах поверхневих вод в басейнах Сіверського Дінця, річок Приазов’я та Дніпра.

Разом з тим фахівці лабораторії моніторингу вод Східного регіону постійно підвищують свою кваліфікацію на практичних тренінгах, організованих Центром підвищення кваліфікації працівників водного господарства спільно з Держводагентством, з метою вдосконалення теоретичних знань і практичних навичок для впевненого використання сучасних методів хроматографії.

Це, зокрема, тренінг для українських моніторгистів у м.Варшава в Центральній дослідній лабораторії Головної інспекції з охорони довкілля Республіки Польща у жовтні 2019 року з визначення пріоритетних забруднюючих речовин відповідно до Водної Рамкової Директиви ЄС на газовому хроматомас-спектрометрі та спектрометрі з індуктивно-зв’язаною плазмою. А також міжнародний тренінг у м.Тбілісі в лабораторних приміщеннях Національного агентства з довкілля (Грузія) у листопаді 2022 року на тему: «ISO 28540 – Якість води – Визначення 16 поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ) у воді – Метод з використанням газової хроматографії мас-спектрометричне виявлення (GC-MS)» для провідних спеціалістів із практичним досвідом хроматографічних та спектрометричних досліджень з партнерських лабораторій України, Молдови, Азербайджану та Грузії.

А в липні 2020 року п’ятиденний практичний тренінг у м.Слов’янськ на приладовій базі лабораторії моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького БУВР було організовано для фахівців лабораторій Держводагентства на тему «Сучасні методи газової хроматографії для аналізу якості води», в рамках реалізації проєкту Координатора проектів ОБСЄ в Україні «Зміцнення спроможності для моніторингу та управління водними ресурсами на сході України», що впроваджувався у співпраці з Держводагентством.

Поділитися:
Навчання: «Управління промисловими відходами: хвостосховища»
28.03.2024 14:20
27 березня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР взяли участь в онлайн-навчанні «Управління промисловими відходами: хвостосховища», організованому Центром підвищення кваліфікації працівників водного…
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…