Фахівці лабораторій Держводагентства освоюють міжнародний досвід

З 21 по 24 листопада 2022 року фахівці лабораторії моніторингу вод Східного регіону (Сіверсько-Донецьке БУВР, м. Слов’янськ) та лабораторії моніторингу вод Західного регіону (Дністровське БУВР, м. Івано-Франківськ) узяли участь у міжнародному тренінгу на тему: «ISO 28540 – Якість води – Визначення 16 поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ) у воді – Метод з використанням газової хроматографії мас спектрометричне виявлення (GC-MS)».

Тренінг проводився у м. Тбілісі в лабораторних приміщеннях Національного агентства з довкілля (Грузія) для провідних спеціалістів із практичним досвідом хроматографічних та спектрометричних досліджень з партнерських лабораторій України, Молдови, Азербайджану та Грузії.

Загальна мета навчання – розширити спектр моніторингових досліджень та визначення пріоритетних речовин у водних об’єктах. Протягом чотирьох днів представники національних лабораторій під керівництвом європейських експертів проводили аналіз обраних пріоритетних речовин у відповідності до ISO 28540.

При цьому практичні рекомендації надавались на кожному етапі дослідження, включаючи перевірку необхідних інструментів та витратних матеріалів, приготування перших стандартних сумішів, підготовку та введення внутрішнього стандарту, побудову та адаптацію інструментального методу, калібрування й пробопідготовку, розробку методу аналізу даних та розрахунків, а також роботу над результатами та обговорення міри контролю якості.

Участь у такому насиченому заході стала можливою за сприяння Державного агентства водних ресурсів України та фінансування Європейського Союзу в рамках програми «EU4Environment для країн Східного партнерства: Управління водними ресурсами та екологічні дані», на запрошення Агентства з охорони довкілля Австрії.

Довідково: Програма EU4Environment є частиною ініціативи ЄС, яка допомагає шести країнам Східного партнерства зберегти свій природній капітал і підвищити екологічний добробут людей. Програма підтримує заходи, пов’язані з довкіллям, демонстрацію та відкриття можливостей для «зеленого» зростання, а також налагодження механізмів, які дозволять краще керувати екологічними ризиками та впливом на довкілля.

За матеріалами Держводагентства

Поділитися:
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…