Зустріч фахівців чотирьох базових лабораторій Держводагентства

15 вересня фахівчині лабораторії Сіверсько-Донецького БУВР узяли участь у виїзній робочій нараді Держводагентства з питань функціонування та підготовки до акредитації лабораторій моніторингу вод.

Зустріч фахівців чотирьох базових лабораторій системи Держводагентства – Північного, Західного, Східного та Південного регіонів – відбулась на базі Міжрегіонального офісу захисних масивів дніпровських водосховищ.

Під час наради в.о. Голови Держводагентства Наталія Латиш заслухала доповідь начальника лабораторії моніторингу вод Північного регіону Олександра Шевченка щодо підготовки лабораторії до акредитації по ISO 17025:2019 відповідно до міжнародних стандартів.

Це перша із низки зустрічей фахівців та керівництва лабораторій Держводагентства, запланованих з метою обміну досвідом та налагодження комунікацій. Зокрема, фахівці обмінялися досвідом виконання досліджень методом газової хроматографії - мас-спектрометрії (GC-MS), отриманим під час навчальних тренінгів у Тбілісі (Грузія)*.

Так, фахівчині лабораторій Західного та Східного регіонів поділились результатами тренінгу з визначення поліциклічних ароматичних вуглеводнів у воді методом GC-MS, учасницями якого стали в листопаді минулого року.

Натомість фахівчині лабораторії Північного регіону розповіли про підсумки нещодавнього тренінгу, що відбувся наприкінці серпня цього року, з питань визначення окремих хлорорганічних поліхлорованих біфенілів і хлорбензолів та поліароматичних вуглеводнів у воді методом GC-MS.

Після жвавого обміну досвідом та обговорення нагальних питань підготовки лабораторій до акредитації відповідно до міжнародних стандартів, Олександр Шевченко провів колегам екскурсію лабораторією моніторингу вод Північного регіону.

*Довідково: Тренінги для провідних спеціалістів із практичним досвідом хроматографічних та спектрометричних досліджень з партнерських лабораторій України, Молдови, Азербайджану та Грузії проводилися у м. Тбілісі в лабораторних приміщеннях Національного агентства з довкілля (Грузія). Загальна мета навчання – розширити спектр моніторингових досліджень та визначення пріоритетних речовин у водних об’єктах.

Участь у цих заходах стала можливою за сприяння Державного агентства водних ресурсів України та фінансування Європейського Союзу в рамках програми «EU4Environment для країн Східного партнерства: Управління водними ресурсами та екологічні дані», на запрошення Агентства з охорони довкілля Австрії.

Програма EU4Environment є частиною ініціативи ЄС, яка допомагає шести країнам Східного партнерства зберегти свій природній капітал і підвищити екологічний добробут людей. Програма підтримує заходи, пов’язані з довкіллям, демонстрацію та відкриття можливостей для «зеленого» зростання, а також налагодження механізмів, які дозволять краще керувати екологічними ризиками та впливом на довкілля.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…