День Сіверського Дінця – 2022

21 вересня – офіційна дата відзначення Дня Сіверського Дінця, головної водної артерії сходу України.

За 15 років його проведення вже стало доброю традицією збиратися широким колом однодумців, ентузіастів та профільних фахівців, для обговорення проблемних питань нашого вкрай маловодного регіону. Багатоформатний День Сіверського Дінця втілив ідею динамічного простору для обміну досвідом та впровадження нових екологічних ініціатив. Як відкрита платформа для конструктивного діалогу влади і громад регіону, в контексті басейнового принципу управління він згуртовує усіх заради досягнення доброго екологічного стану вод за європейськими стандартами.

ВІДЕО: "Сіверський Донець у вишиванці: змінюючи себе, ти змінюєш Світ"

Цього року до подолання екологічних викликів сьогодення додалися наслідки повномасштабної російської військової агресії. Це і розриви снарядів, і затоплена техніка, і розливи паливо-мастильних матеріалів, і неефективна робота очисних споруд внаслідок порушення технологічного процесу, тощо.

Сіверський Донець – велична і нескорена річка, що вже понад півроку допомагає нашим захисникам боронити українську землю від ворожої навали, – сьогодні, як ніколи, потребує нашої уваги, турботи і захисту. Через довготривалі бойові дії в регіоні проблема якісного стану річок стала ще більш актуальною, але повною мірою оцінити ці наслідки стане можливим вже після нашої перемоги.

Та попри всі воєнні виклики, небезпеку та вимушену евакуацію, процес підготовки Плану управління річковим басейном Дону, як черговий крок до європейської інтеграції України, ведеться у відповідності із затвердженим Міндовкілля графіком. За підтримки міжнародних та національних експертів на початок 2022 року вже були розроблені майже всі змістовні розділи ПУРБ Дону, в т.ч. програма заходів для досягнення доброго екологічного стану водних об’єктів. Наразі вони потребують коригувань та актуалізації з урахуванням наслідків бойових дій і пошкоджень об'єктів критичної інфраструктури.

Саме ці екологічні виклики у розрізі пріоритетів воєнного часу та перспектив на повоєнний відновлювальний період обговорюватимуть стейкхолдери басейну Сіверського Дінця на онлайн-конференції «Сіверський Донець: артерія життя і непереможений форпост держави», що відбудеться 23 вересня з нагоди Дня Сіверського Дінця 2022.

До свята водники басейну Сіверського Дінця спільно з фахівцями БУВР річок Прут та Сірет організували виставку дитячих малюнків «Діти Придінців’я – за чисте довкілля» у м. Чернівці. В експозиції представлені творчі здобутки учасників конкурсу «Сіверський Донець – очима молоді», який щороку проводиться в рамках заходів з відзначення Дня Сіверського Дінця.

Поділитися:
Дружня зустріч з громадськими ЕКОактивістами
16.04.2024 13:11
15 квітня до Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів завітали громадські ЕКОактивісти – менеджерка Представництва Austausch e.v. в Україні – Центру громадянського суспільства …
Роль стратегічної екологічної оцінки в повоєнному відновленні України
11.04.2024 16:00
11 квітня в режимі онлайн відбувся інформаційно-освітній вебінар щодо ролі стратегічної екологічної оцінки (СЕО) у повоєнному відновленні України. До віртуальної зустрічі долучились начальник і…
Управління охороною праці у водогосподарській галузі: нові ризики в умовах воєнного часу
10.04.2024 18:58
10 квітня начальник Сіверсько-Донецького БУВР, а також начальники відділів, служб та експлуатаційних дільниць управління долучились до участі у навчальному вебінарі «Управління охороною праці у…