ЕКОівент 3D: День чистих берегів, День моніторингу води, День Сіверського Дінця

ЕКОівент у форматі 3DДень чистих берегів, День моніторингу води і День Сіверського Дінця – провели 17 вересня Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів та громадська організація «Сіверський Донець – відродження».

Сонячного вересневого дня у Словянську на березі річки Казенний Торець, притоки Сіверського Дінця, зібралось близько сотні людей різного віку і профілю діяльності, обєднаних спільною метою – добрими справами відзначити три визначні екологічні дати.

До Міжнародного дня чистих берегів (International Clean Beach Day), або Всесвітнього дня прибирання (World Cleanup Day), що відзначається третьої суботи вересня, було організовано ЕКОтолоку «ЧистоТАК!» під гаслом: #ЯПРИБРАВ_ТВОЯЧЕРГА! Благодійну допомогу в її організації надали підприємства регіону. Учасники ЕКОтолоки – водники Сіверського Дінця та громадські ЕКОактивісти, представники міської влади та студентська молодь з пяти навчальних закладів міста – пройшлись берегами Казенного Торця і протягом години назбирали сміття у 57 великих мішків. Чого там тільки не було: скляні і пластикові пляшки, одноразовий посуд, обгортки від продуктів харчування і пластикові пакети, зношений одяг та взуття, предмети гігієни та вологі серветки, медичні засоби та використані шприци, і навіть будівельне сміття, явно залишене тут зовсім не відпочивальниками…

Своїми враженнями від «чистоти» довкілля та рівня ЕКОкультури місцевих мешканців учасники ЕКОтолоки емоційно ділились під час ЕКОфестивалю, організованого тут же з нагоди Дня Сіверського Дінця. 15-ть років тому в ході реалізації проєкту Європейського Союзу TACIS «Управління транскордонним водним об’єктом. Фаза ІІ. Басейн р. Сіверський Донець» було уперше відзначено День Сіверського Дінця та розпочато благоустрій зони відпочинку «Староріччя» на березі Казенного Торця у Словянську. Тож символічно, що і 15-річчя свята головної водної артерії сходу України та її численних приток пройшло там, де все починалось…

А з нагоди третьої «Д» – Всесвітнього дня моніторингу води (World Water Monitoring Day), що відзначається щороку 18 вересня, на ЕКОфестивалі презентувались можливості оновленої Лабораторії моніторингу вод Східного регіону. Повністю модернізована та оснащена сучасним високоточним обладнанням за рахунок коштів Державного фонду розвитку водного господарства і Донецької обласної державної адміністрації, а також завдяки підтримці Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), лабораторія Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів наразі є одним із чотирьох базових лабораторних центрів моніторингу в системі Держводагентства. До професійного свята її очільниці Олені Лотковій начальник управління Сергій Трофанчук вручив Почесну грамоту Державного агентства водних ресурсів України.

Гості ЕКОфестивалю отримали можливість безпосередньо поспілкуватись із фахівцями, що здійснюють державний моніторинг поверхневих вод в басейні Сіверського Дінця, та домовитись про екскурсію, аби наочно побачити функціонал Лабораторії моніторингу вод Східного регіону. А своїм досвідом проведення громадського моніторингу води і повітря з усіма охочими ділились на своїх локаціях ЕКОактивісти з осередку громадянського суспільства «Друкарня» (м. Словянськ) Капіталіна Пасікова та ГО «Клуб рибалок України – UaFishingClub» (м. Краматорськ) Ігор Дзержинський, які успішно реалізують різні екологічні проєкти в регіоні. Зокрема проєкт «EcoWater», в рамках якого за підтримки ПРООН створено мобільний додаток-мапу для громадського моніторингу екологічного стану водних обєктів Донеччини. Представники ЕКОактивної громадськості закликали молодь та усіх небайдужих до проблеми засмічення довкілля продовжити добру справу «чистих берегів» і на інших водних обєктах регіону, де найближчими днями вони координуватимуть прибирання в рамках українського екологічного руху «Let's do it, Ukraine».

Про збереження унікальної флори і фауни в басейні Сіверського Дінця та неповторні куточки Донеччини розповідали всім охочим заступник директора Регіонального ландшафтного парку «Словянський курорт» Лілія Рудіч та фахівці Регіонального ландшафтного парку «Краматорський» Олександра Калє і Софія Кочнєва, щедро наділяючи їх не лише знаннями і памятними презентами, але й інформаційними виданнями та запрошенням на екскурсії. Майбутні екологи зі Словянського хіміко-механічного технікуму на чолі зі справжнім ентузіастом свої справи Валентиною Камнєвою наочно демонстрували молоді, як саме визначати корисні й не дуже продукти харчування та охолоджувальні напої. Керівниця ГО Клуб органічного землеробства та здорового образу життя «Росток» Тетяна Вечерська ділилась багаторічним досвідом користування екологічно безпечними (безфосфатними) засобами для догляду за оселею. А очільниця краєзнавчого гуртка «Торське наукове товариство» Донецького обласного палацу дитячої та юнацької творчості Людмила Поух розповіла про челендж-подорож малими річками Словянщини, здійснену разом із фахівцями Сіверсько-Донецького БУВР.

В цілому проведений ЕКОівент у форматі 3D вийшов яскравим, діяльним і пізнавальним. Давні й нові друзі Сіверського Дінця та його приток відзначили душевну атмосферу і насиченість корисною інформацією, що надихає до дій та роздумів на тему ЕКОвідповідальності кожного за стан довкілля. Під час заходу було організовано роздільний збір сміття та поширення інформації про щоденні ЕКОкроки заради екологічно здорового майбутнього. А святковий настрій допомагали підтримувати співочі таланти вокальної студії «Соната» Олександра Куриленка та Народного художнього колективу вокальної студії «Сольвейг» Інни Куриленко КЗ «Центр дитячої та юнацької творчості м. Слов’янська».

У підсумку – не тільки добра справа, але й привернення уваги до річкових негараздів та причетність до мільйонів людей по всьому світі, які рятують планету від сміття. Не просто черговий святковий захід, а незабутній день, сповнений новими враженнями і знаннями, корисними знайомствами і спілкуванням з однодумцями.

Отже, День Сіверського Дінця 2021 вже укотре підтвердив статус багатоформатного і динамічного простору для втілення різних ініціатив, обміну досвідом та новими ідеями. А ще зручної платформи для синергії влади й громади, ентузіастів і профільних фахівців, освітян і науковців, молоді і людей старшого віку, об’єднаних важливою метою – збереження водних ресурсів басейну Сіверського Дінця і досягнення доброго екологічного стану водних об’єктів за європейськими стандартами.

#ЯПРИБРАВ_ТВОЯЧЕРГА4

Поділитися:
Дружня зустріч з громадськими ЕКОактивістами
16.04.2024 13:11
15 квітня до Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів завітали громадські ЕКОактивісти – менеджерка Представництва Austausch e.v. в Україні – Центру громадянського суспільства …
Роль стратегічної екологічної оцінки в повоєнному відновленні України
11.04.2024 16:00
11 квітня в режимі онлайн відбувся інформаційно-освітній вебінар щодо ролі стратегічної екологічної оцінки (СЕО) у повоєнному відновленні України. До віртуальної зустрічі долучились начальник і…
Управління охороною праці у водогосподарській галузі: нові ризики в умовах воєнного часу
10.04.2024 18:58
10 квітня начальник Сіверсько-Донецького БУВР, а також начальники відділів, служб та експлуатаційних дільниць управління долучились до участі у навчальному вебінарі «Управління охороною праці у…