До Міжнародного дня чистих берегів: виставка «Діти Придінців’я – ЗА чисте довкілля»

З нагоди Міжнародного дня чистих берегів у холі басейнового управління водних ресурсів річок Прут та Сірет (м.Чернівці) відкрилась виставка малюнків «Діти Придінцівя – ЗА чисте довкілля».

Експозиція організована фахівцями Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів за сприяння й допомоги приймаючої сторони. Колективу БУВР річок Прут та Сірет фахівці-водники басейну Сіверського Дінця завдячують насамперед безпечним прихистком після вимушеної евакуації з Донеччини внаслідок збройної агресії рф. А відтак у гостинах опинилися і творчі здобутки учасників конкурсу «Сіверський Донець – очима молоді», який щороку проводиться в рамках заходів з відзначення Дня Сіверського Дінця.

У своїх конкурсних роботах діти Придінців’я не просто художньо оспівують красу і неповторність природи рідного краю та головної водної артерії сходу України – річки Сіверський Донець. ЕКОактивна, ініціативна та ЕКОсвідома молодь висловлює щиру занепокоєність станом довкілля, негативним впливом людської діяльності, наразі підсиленої ще й військовим конфліктом.

Художні й літературні твори на тему протидії засиллю пластику та фосфатів, оформлені в альманах «Ми пишемо чорним по синьому…», побачили світ завдяки підтримці Координатора проектів ОБСЄ в Україні та розлетілись юнацьким закликом по різних куточках нашої держави з Міжнародного водного форуму «AQUA UKRAINE 2021».

За 15 років проведення нашого конкурсу завдяки плідній взаємодії фахівців-водників та небайдужих освітян, у синергії творчої молоді та їх батьків і наставників зросло нове покоління екологічно відповідальних українців, зі сформованою екологічною самосвідомістю і прагненням зробити світ кращим, а довкілля чистішим, – усюди, куди б не повела їх доля. Це і є квінтесенцією ЕКОпатріотичного виховання – одного із пріоритетів діяльності колективу Сіверсько-Донецького БУВР, яке ми продовжимо впроваджувати і у складні воєнні часи, і у відновлювальні повоєнні.

Наш Сіверський Донець – велична і нескорена річка, яка вже більше півроку допомагає нашим захисникам боронити українську землю від ворожої навали, – і сьогодні, як ніколи, потребує нашої уваги, турботи і захисту.

Тож презентуючи в інших регіонах (наочно і на сторінках спеціалізованих видань) творчі здобутки талановитої та ЕКОсвідомої молоді басейну Сіверського Дінця, ми прагнемо ще раз нагадати усім про такі важливі речі як дбайливе ставлення до малих і великих річок… Про нагальну необхідність дбати про якісний стан і запаси водних ресурсів не лише у таких маловодних регіонах, як наша Слобожанщина, а й по всій Україні… Про актуальну потребу формування екологічної самосвідомості у людей різного віку і стратегічні пріоритети екологічного виховання із самого малечку… І про вразливість та вичерпність безцінного Божого дару – води, яку ми щодня так марно витрачаємо і зазвичай починаємо цінувати лише тоді, коли криниці міліють і джерела пересихають…

Виразні малюнки на захист довкілля та доброго стану вод привертають увагу не лише співробітників, а й відвідувачів управління. В рамках басейнової взаємодії фахівці обох БУВРів візьмуть участь в екологічних заходах з відзначення Міжнародного дня чистих берегів, що відзначається щороку третьої суботи вересня.

Поділитися:
Дружня зустріч з громадськими ЕКОактивістами
16.04.2024 13:11
15 квітня до Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів завітали громадські ЕКОактивісти – менеджерка Представництва Austausch e.v. в Україні – Центру громадянського суспільства …
Роль стратегічної екологічної оцінки в повоєнному відновленні України
11.04.2024 16:00
11 квітня в режимі онлайн відбувся інформаційно-освітній вебінар щодо ролі стратегічної екологічної оцінки (СЕО) у повоєнному відновленні України. До віртуальної зустрічі долучились начальник і…
Управління охороною праці у водогосподарській галузі: нові ризики в умовах воєнного часу
10.04.2024 18:58
10 квітня начальник Сіверсько-Донецького БУВР, а також начальники відділів, служб та експлуатаційних дільниць управління долучились до участі у навчальному вебінарі «Управління охороною праці у…