Зруйновані та спаплюжені: наслідки війни для насосних станцій Слов’янської зрошувальної системи

Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів нарешті отримали змогу проінспектувати балансові об’єкти водогосподарсько-меліоративного комплексу Донеччини.

19 жовтня заступник начальника управління Антон Портянов і начальник відділу з управління інфраструктурою Леонід Гетман в супроводі оперативної групи розмінування ДСНС України побували на двох насосних станціях Слов’янської зрошувальної системи, розташованих в селі Богородичне Краматорського району.

Аби потрапити на деокуповані території, де наразі проводяться стабілізаційні заходи, було отримано спеціальний допуск на в’їзд від департаменту цивільного захисту та мобілізаційної роботи Донецької обласної військової адміністрації.

Уперше після звільнення від рашистів багатостраждальної Святогірської громади нашим фахівцям вдалось візуально обстежити підвідомчі об’єкти і зафіксувати жахливі наслідки збройної агресії рф.

За попередніми висновками, в результаті артилерійських обстрілів та активних бойових дій на насосних станціях Слов’янської зрошувальної системи мають місце різні ступені руйнувань та пошкоджень: пробито стелю ГНС, обрушено стелю і частину стіни будівлі НС-ІІ, завалено плитами і залите дощовою водою насосне-силове обладнання, вибито скління вікон, посічено стіни, пошкоджено шафи управління насосними агрегатами та інше енергетичне устаткування, зруйновано, засмічено і загажено побутові приміщення…

За результатами обстеження було складено акт технічного стану зазначених об’єктів. Надалі фахівці управління працюватимуть над оцінкою збитків, завданих водогосподарсько-меліоративному комплексу Донеччини внаслідок збройної агресії рф, із залученням відповідних експертів зі спеціалізованих організацій. Має бути зроблено висновок щодо можливості відновлення роботи насосних станцій Слов’янської зрошувальної системи.

Довідково: Слов’янська зрошувальна система була введена в експлуатацію у 1986 році та призначена для забору з водних об’єктів і переміщення води водокористувачам для зрошення сільськогосподарських культур. Це найбільша на Донеччині зрошувальна система, спроєктована на подачу води на площу понад 10 тис. га меліорованих земель. До складу зрошувальної системи входять 13 насосних станцій, 10 з яких безпосередньо подають воду господарствам на полив. Загальна протяжність державних трубопроводів – 70,91 км.

Ще 7 насосних станцій зрошення, що відносяться до Лиманської експлуатаційної дільниці Сіверсько-Донецького БУВР, знаходяться на вже деокупованих територіях. Їх також планується обстежити з метою визначення ступеня пошкоджень та оцінки збитків, а також перспектив відновлення і подальшого їх функціонування.

Все відновимо! Все буде Україна!

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…