Знімальна група документального фільму «Дівія» зафіксувала роботу моніторгинь басейну Сіверського Дінця

4 липня в Сіверсько-Донецькому басейновому управління водних ресурсів побувала знімальна група документального фільму «Дівія» (Україна-Польща). Режисер Дмитро Грешко та оператор Володимир Усик прибули на схід України, щоб відзняти матеріал про вплив військових дій на природу та її наслідки для суспільства.

Повномасштабне вторгнення рф до України з 24 лютого вже завдало та продовжує завдавати величезної шкоди природі, і наслідки цього наразі неможливо оцінити повною мірою, адже війна ще триває... Втім, за режисерським задумом, ці та інші військові злочини проти природи та людини мають бути задокументовані та висвітлені на широкий загал.

Назва фільму «Дівія» походить від назви слов’янської богині природи, яка уособлює в собі матір всього живого. Головним концептуальним персонажем фільму є природа України та війна як символ занепаду, руйнувань і смерті. В основі фільму лежить конфлікт між природою та руйнівною силою війни.

До кінця 2023 року творча група фільму планує відзняти об’єкти, які зазнали руйнувань внаслідок російської агресії, а також роботу ЕКОактивістів і науковців, які займаються моніторингом та оцінкою шкоди внаслідок бойових дій.

Медіа-гості відвідали лабораторію моніторингу вод Східного регіону, поспілкувались із фахівцями басейну Сіверського Дінця, які здійснюють моніторинг поверхневих вод на сході України, та провели відеозйомку виконання лабораторних досліджень за фізико-хімічними показниками. А потім у польових умовах зафіксували, як наші моніторгині відбирають проби води у тих пунктах моніторингу, де це дозволяє оперативна військова ситуація.

Далі знімальна група планує продовжити свою роботу на території Харківської області, щоб на власні очі та «око» відеокамери побачити пошкоджені ГТС водосховищ басейну Сіверського Дінця.

Проєкт зйомок документального фільму «Дівія» реалізується в підтримки Polish Film Institute (Польща), міжнародного фонду Deutsche Filmakademie (Німеччина) та грантової програми Української кіноакадемії (у співпраці з Netflix). Партнером фонду є Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України за особистого сприяння міністра Руслана Стрільця.

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…