Відновлення річок і водних екосистем як складова відбудови України та забезпечення сталості для кліматичних змін

Питанням відновлення вільної течії річок нині присвячено багато міжнародних та національних ініціатив. Заходи з ревіталізації річок є основним інструментом для досягнення екологічних цілей, визначених Планами управління річковими басейнами, для збереження біорізноманіття та сталості до кліматичних змін.

4 червня Центром підвищення кваліфікації працівників водного господарства спільно з Громадською спілкою «Всесвітній фонд природи Україна» (WWF-Україна) було проведено навчальний семінар «Річки з безперервною течією як запорука доброго екологічного стану та збереження біорізноманіття», до участі в якому долучились і фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

Семінар, присвячений визначенню проблематики відновлення вільної течії річок, мав на меті розкрити можливості (варіанти) практичного впровадження заходів на річках України з використанням міжнародного досвіду та досвіду українських колег з управління водними ресурсами, а також аргументувати для територіальних громад доцільність проведення заходів з відновлення течії річок та покращення гідроморфологічних характеристик водотоків.

Так, експерти Громадської спілки «Всесвітній фонд природи Україна» (WWF-Україна) та Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України поділились досвідом країн Європейського Союзу, США та України у відновленні вільної течії річок, зокрема на прикладі відновлення течії р. Черемош та її приток у суббасейні р. Прут, а також даними постмоніторингу, що засвідчили покращення гідроморфологічного стану водних об’єктів.

Наостанок було презентовано бачення «WWF-Україна» у подальших кроках для забезпечення вільної течії річок України, адже відновлення річок та водних екосистем є складовою відбудови України та забезпечення сталості до кліматичних змін.

Поділитися:
Онлайн-семінар: Кількісне планування управління водними ресурсами в східних країнах-партнерах
08.07.2024 19:09
8 липня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів узяли участь в онлайн-семінарі на тему кількісного планування управління водними ресурсами у східних країнах…
Продовжуємо допомагати силам оборони Донеччини
05.07.2024 15:32
Напередодні десятої річниці звільнення Слов’янська і Краматорська від проросійських терористів силам оборони Донеччини передано чергову партію «їжаків». Спеціальні шипи з арматури і металу,…
Відзначаємо десяту річницю звільнення Слов’янська від проросійських терористів
05.07.2024 14:13
5 липня 2024 року виповнилось 10 років з того пам’ятного дня, коли жовто-блакитний національний прапор знов замайорів над Слов’янськом. Після понад двомісячної окупації російськими найманцями і…