В басейні Сіверського Дінця узгодили режими роботи водосховищ і водогосподарських систем на осінньо-зимовий період

29 жовтня 2020 року в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось чергове засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи водосховищ комплексного призначення і водогосподарських систем у суббасейні Сіверського Дінця району річкового басейну Дон (крім тимчасово окупованої території) на осінньо-зимовий період 2020-2021 років.

Через карантинні обмеження спілкування з членами комісії з Харківської, Донецької і Луганської областей відбувалось в онлайн-режимі конференц-зв’язку на платформі ZOOM.

Говорили про складну водогосподарську обстановку цього року, коли забезпечувати потреби у воді населення та галузей економіки довелось в умовах надзвичайно низької водності, наближеної до критеріїв маловоддя. І тільки завдяки своєчасним управлінським рішенням та злагодженим діям всіх учасників водогосподарського комплексу вдалось оптимально розподілити місцевий сток, не застосовуючи статтю 45 Водного кодексу України про обмеження прав водокористувачів.

За інформацією Харківського регіонального центру з гідрометеорології, протягом серпня-вересня у регіоні відмічався критичний дефіцит опадів (від 0 до 30% місячної норми). Наразі рівні води є нижчими за минулорічні та середньо багаторічні значення, на деяких гідрологічних постах фіксували найнижчі рівні за багаторічний період спостережень. Водність р.Сіверський Донець та р.Оскіл становить 45-75% у порівнянні з місячною нормою. Маловоддя (витрати менше 20% місячної норми) спостерігається на р.Лопань у Харківській області (11%), р.Сухий Торець у Донецькій області (10%), р.Айдар у Луганській області (19%), на р.Берда біля с.Захарівка протягом тривалого періоду відмічається стояча вода. Формування водності річок басейну Сіверського Дінця у листопаді-грудні буде формуватись на фоні недостатньої водності попереднього періоду. За прогнозами гідрометеорологів, середньомісячна температура повітря у листопаді спостерігатиметься вищою за кліматичні норми, а кількість опадів – менше, ніж зазвичай, тож суттєвого покращення гідрологічної ситуації не передбачається.

Враховуючи такі несприятливі метеорологічні умови та з огляду на глибоке спрацювання водосховищ на початок осінньо-зимового періоду (наразі їх наповнення складає від 48 до 84%), додаткове передпаводкове спрацювання рівнів води у водосховищах було визнане недоцільним. Режими роботи водосховищ на осінньо-зимовий період рекомендовано встановити без збільшення скидів з можливим наповненням та використанням ресурсу згідно з потребами водогосподарського комплексу.

Окрему увагу було приділено питанням підготовки до проведення водообміну у Краснопавлівському водосховищі протягом листопада-грудня 2020 року згідно з Регламентом, затвердженим Держводагентством, а також очікуваним внаслідок цього результатам – екологічному оздоровленню Краснопавлівського водосховища, зниженню жорсткості води та підвищенню водності річки Сіверський Донець.

Поділитися:
Онлайн-семінар: Кількісне планування управління водними ресурсами в східних країнах-партнерах
08.07.2024 19:09
8 липня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів узяли участь в онлайн-семінарі на тему кількісного планування управління водними ресурсами у східних країнах…
Продовжуємо допомагати силам оборони Донеччини
05.07.2024 15:32
Напередодні десятої річниці звільнення Слов’янська і Краматорська від проросійських терористів силам оборони Донеччини передано чергову партію «їжаків». Спеціальні шипи з арматури і металу,…
Відзначаємо десяту річницю звільнення Слов’янська від проросійських терористів
05.07.2024 14:13
5 липня 2024 року виповнилось 10 років з того пам’ятного дня, коли жовто-блакитний національний прапор знов замайорів над Слов’янськом. Після понад двомісячної окупації російськими найманцями і…