Тематичний семінар про потенціальні природоорієнтовані рішення для сталого управління річковими басейнами в Україні

Другий день в Україні триває Національний політичний діалог з інтегрованого управління водними ресурсами в Україні, організований Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з Державним агентством водних ресурсів України, за підтримки Програми Європейського Союзу «ЄС для довкілля: водні ресурси та екологічні дані».

Учора, 15 червня, фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились онлайн до участі у засіданні Міжвідомчого наглядового комітету Національного політичного діалогу, який у рамках Програми «ЄС для довкілля: водні ресурси та екологічні дані» підтримується в п’яти країнах Східного партнерства: Вірменії, Азербайджані, Грузії, Республіці Молдова та Україні.

Сьогодні, 16 червня, водники басейну Сіверського Дінця в рамках Національного політичного діалогу взяли участь у тематичному семінарі про потенціальні природоорієнтовані рішення* для сталого управління річковими басейнами в Україні.

Метою організації цих заходів є об’єднання зусиль усіх заінтересованих сторін у впровадженні європейських підходів до управління водними ресурсами та екологічними даними в Україні, посилення співпраці з міжнародними партнерськими організаціями та створення платформи для координації донорської діяльності у водному секторі.

Цілями проведення тематичного семінару є:

1. Надати пояснення (включаючи критерії та стандарти), огляд і переваги різних типів ПоР порівняно з іншими рішеннями управління водними ресурсами в річкових басейнах.

2. Обмінятись досвідом та думками між українськими зацікавленими сторонами та партнерами з розвитку щодо існуючих та потенційних ПоР для управління річковими басейнами в Україні, а також щодо того, як саме були розроблені та впроваджені існуючі ПоР в Україні.

3. Покращити розуміння визначення, переваг і проблем ПоР для цілей, пов’язаних з кліматом і біорізноманіттям в Україні, а також сталого управління річковими басейнами з точки зору подальшого поширення ПоР в Україні та існуючих проблем з їх поширенням.

4. Визначити ключові пріоритети (наприклад, типи ПоР, регіони, ландшафти), що потенційно можуть бути включені до «дорожньої карти», яка буде розроблена в рамках Програми «ЄС для довкілля: водні ресурси та екологічні дані».

Довідково: *У всьому світі зростає інтерес до природоорієнтованих рішень (ПоР) як підходу для досягнення багатьох цілей сталого розвитку, включаючи управління водними ресурсами, адаптацію до зміни клімату та зменшення викидів парникових газів , продовольчу безпеку та управління землекористуванням.

Визнаючи, що існує безліч визначень, термін ПоР може використовуватися тут як «рішення, які надихаються та підтримуються природою, які є економічно ефективними, одночасно забезпечують екологічні, соціальні та економічні переваги та допомагають створити стійкість. Такі рішення привносять у міста, ландшафти та морські краєвиди більше різноманітності природи та природних особливостей і процесів за допомогою адаптованих до місцевих умов, ресурсоефективних та системних втручань» (Європейська Комісія, 2021). Таким чином ПоР сприятиме захисту, сталому управлінню або відновленню природи з метою підтримки або покращення екосистемних послуг для вирішення різноманітних соціальних, екологічних та економічних проблем (OЄСР, 2020).

ПоР узгоджується із загальними цілями Програми «ЄС для довкілля: водні ресурси та екологічні дані», різними повноваженнями та досвідом партнерів-виконавців. ПоР мають великий потенціал для позитивного впливу на якість і кількість води в Україні, сприяючи природному утриманню та очищенню, а також створюючи або покращуючи середовища існування, підтримуючи біорізноманіття.

Поділитися:
Флешмоб #Одягнивишиванку!
16.05.2024 12:17
Вже 18-й рік поспіль у третій четвер травня святкують Всесвітній день ВИШИВАНКИ. Це свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського вбрання. …
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…