Сіверський Донець - АРТЕРІЯ СХОДУ УКРАЇНИ

Понад 6 мільйонів українців проживають в межах басейну Сіверського Дінця і, відповідно, відчувають на собі якість води його річок. На цю ситуацію впливає не лише високий рівень урбанізації та промислового розвитку, а й загрози, пов’язані з бойовими діями в Донецькій та Луганській областях.

Про це на своїй офіційній сторінці в Фейсбук повідомляє OSCE Project Co-ordinator in Ukraine.

За результатами 2021 року, Координатор проектів ОБСЄ допоміг розробити детальну програму заходів для покращення стану водних ресурсів басейну, в тому числі «довгий список» з понад 300 пропозицій, а також перелік з 35 пріоритетних заходів. Значна та найбільш вартісна частина заходів стосується реконструкції, будівництва та ремонту очисних споруд підприємств житлово-комунально комплексу, які є найбільшим джерелом забруднення.

Розроблені аналітичні напрацювання передані українським партнерам, їх можна використати під час реалізації національних, регіональних та місцевих природоохоронних програм та для отримання цільового фінансування з міжнародної технічної допомоги. Коротке резюме програми можна завантажити з нашого сайту:

Англійською: https://www.osce.org/project-coordinator-in-ukraine/509501

Українською: https://www.osce.org/.../project-coordinator-in.../509504

Довідково:

Видавець Organization for Security and Co-operation in Europe

Публікація «Сіверський Донець - АРТЕРІЯ СХОДУ УКРАЇНИ» є адаптованим узагальненням матеріалів з підготовки програми заходів для басейну Дону, в межах процесу розроблення плану управління річковим басейном. Публікація складається з двох основних частин – огляду водно-екологічних проблем басейну та програми заходів для їхнє вирішення. Серед водно-екологічних проблем в огляді виділено проблеми забруднення водних ресурсів, виснаження підземних вод, виклики пов’язані із впливом змін клімату та військовим конфліктом у регіоні. Запропоновані заходи для покращення стану водних ресурсів співвідносні з виділеними проблемами та розділені на довгий та короткі переліки відповідно до першочерговості впровадження.

Публікація підготовлена в межах проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні «Підтримка планування управління водними ресурсами на сході України».

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…