Руслан Стрілець в інтерв’ю «TIME»: Агресор заплатить за всі свої злочини і відшкодує завдані довкіллю збитки

Журнал «TIME», одне з найстаріших та найвпливовіших видань в США та світі, опублікував розгорнутий репортаж про роботу Міндовкілля під час війни та документування завданої шкоди довкіллю, повідомляє вебсайт Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Крім Міністра Руслана Стрільця, своїми коментарями для статті також поділилися й інші експерти у сфері захисту довкілля, зокрема і начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук.

Основні тези статті в «TIME»:

  • Довкілля в Україні стало жертвою війни, що позначилося як на здоров'ї людей, так і на цілих екосистемах.
  • За словами Руслана Стрільця, вже у перші години після початку повномасштабного вторгнення команда Міндовкілля показала готовність продовжувати працювати попри безпрецедентні виклики.
  • З перших днів війни Міндовкілля та підпорядковані органи державної влади почали роботу над документуванням завданої довкіллю шкоди. Фахівці ДЕІ здійснили вже понад 200 виїздів для взяття проб на місцях екологічних злочинів, а українці надіслали понад 2 тисячі звернень про завдані війною збитки довкіллю за допомогою спеціально створеного ресурсу ЕкоЗагроза.
  • Для розробки нових методик обрахунку шкоди довкіллю при Оперативному штабі ДЕІ було створено робочу групу з понад 80 науковців, юристів та економістів. Ці дані будуть використані у майбутніх міжнародних судових позовах для компенсації збитків.
  • Деякі збитки українській природі неможливо оцінити у фінансовому еквіваленті. Війна також перекреслила десятиліття роботи над удосконаленням захисту довкілля в Україні.

Руслан Стрілець: «Настане день, коли росія заплатить за всі свої злочини, включно зі злочинами проти довкілля».

Повний текст статті англійською мовою: https://time.com/6222865/ukraine-environmental-damage-russia/.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…