Проблеми дефіциту води, шляхи їх вирішення: ізраїльський досвід

14 вересня фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів узяли участь в онлайн-конференції, під час якої розглядалися питання вирішення проблем дефіциту води на основі досвіду ізраїльських фахівців.

Водники Ізраїлю вже неодноразово охоче відкривали колегам з України свої знання і досвід. Так, рік тому учасницею двотижневого навчального курсу «Управління водними ресурсами» в Ізраїлі стала і фахівчиня Сіверсько-Донецького БУВР, дізнавшись, як одна з найбільш посушливих країн світу перетворилася на лідера за кількістю кубометрів прісної води, яку тепер активно видобуває.

А нещодавно чергова група українських профільних спеціалістів успішно пройшла навчальні курси в Ізраїлі на тему: «Ефективне управління й використання водних ресурсів», і наразі вже ці експерти мали можливість в ході онлайн-конференції поділилися інформацією зі своїми колегами.

Навчання організували Посольство Ізраїлю в Україні (Ізраїль в Україні - Israel in Ukraine) разом з MATC (MASHAV Agricultural Training Center) за підтримки Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства в рамках широкомасштабної ініціативи щодо надання допомоги та підтримки України.

Основними темами обговорення в режимі відеоконференції стали:

  • Стратегія дослідження водних ресурсів Ізраїлю – гарантія доступності води для наступних поколінь.
  • Адміністративна та економічна політика під час розподілу водних ресурсів.
  • Асоціації сільськогосподарських водокористувачів – норми та контроль використання, забезпечення стабільного водозабезпечення.
  • Використання солонуватих підземних вод для зрошення.
  • Асоціації міського водозабезпечення – утилізація, обробка та повторне використання каналізаційних стоків з урахуванням екологічних обмежень.
  • Контроль якості води та звітність.
  • Планування систем зрошення на базі водозберігаючих іригаційних технологій.
  • Відведення та збереження паводкових вод, створення резервуарів сільськогосподарського призначення в умовах пустелі.
  • "Know-how" та виробники обладнання інноваційних водних технологій.
  • Досвід професійного відвідування профільних об'єктів в Ізраїлі.

Отримані від ізраїльських колег знання та набутий ними досвід, без сумніву, стануть однією з основ для впровадження кращих світових практик в управлінні водними ресурсами в Україні.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…