Українські водники в Ізраїлі: двотижневий інтенсив з управління водними ресурсами

В Ізраїлі стартував двотижневий навчальний курс «Управління водними ресурсами», в якому в режимі офлайн беруть участь представники Держводагентства та басейнових управлінь, а також Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства.

Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів представляє Ірина Пащенко, заступник начальника відділу водних відносин та ведення водного кадастру.

Навчання для українських фахівців водної сфери було організоване Посольством Ізраїлю в Україні разом з Ізраїльським агентством з міжнародного співробітництва в галузі розвитку MASHAV за підтримки Міністерства закордонних справ Ізраїлю у рамках широкомасштабної ініціативи з надання допомоги та підтримки Україні.

Двотижневий інтенсив поєднує у собі курс теоретичних лекцій та включає практичні заходи, повідомляє Держводагентство. В програмі запланованих заходів – низка навчальних семінарів, присвячених ізраїльському досвіду вирішення проблеми нестачі води, враховуючи кліматичні та природні особливості регіону, а також ознайомлення з роботою профільних лабораторій. Окрім того, планується відвідування найбільшого в світі заводу з очищення та опріснення води Sorek.

Як зазначається на Фейсбук-сторінці Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства, завод Sorek з'явився в результаті активної національної кампанії по боротьбі з недостачею водних ресурсів. Декілька років тому Ізраїль гостро відчував дефіцит питної води, а надзвичайно посушливі періоди змушували владу шукати радикальні методи вирішення проблеми. Враховуючи все це, країна впевнено взяла курс на побудову заводів для опріснення води та розвиток кампаній зі збереження та повторного використання запасів прісної води.

Відомо, що сьогодні завдяки методам опріснення та очищення, Ізраїль отримує 55% води, необхідної для господарчих потреб країни. Таким чином одна з найбільш посушливих країн світу перетворилася на лідера за кількістю кубометрів прісної води, яку тепер активно видобуває. А очищені стічні води вже звично використовуються в народному господарстві Ізраїля.

На думку Держвождагентства, отримані знання та набутий досвід слугуватимуть однією з основ для впровадження кращих світових практик в управлінні водними ресурсами України.

Фото: Центр підвищення кваліфікації працівників водного господарства

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…