Про стан води в Сіверському Дінці: чи варто непокоїтися

Басейн Сіверського Дінця став першим серед річкових басейнів країни, де було розпочато виконання діагностичного моніторингу вод за новим законодавством та європейськими вимогами. Нині система моніторингу працює вже два роки. Як фахівці оцінюють стан водойм регіону та чи є привід для занепокоєння?

На Донеччині, саме в басейні Сіверського Дінця два роки тому почали впроваджувати європейські підходи до моніторингу поверхневих вод. Нині триває процес трансформації лабораторії Басейнового управління водних ресурсів у лабораторію моніторингу вод Східного регіону, йдеться в сюжеті телеканалу «С-ПЛЮС».

Завдяки сучасному обладнанню, яке придбали за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього середовища, спеціалістам вдалося збільшити перелік показників, за яким моніторять стан води, з 28 до 70.

В області працює 72 пости моніторингу стану поверхневих вод. Також на водоймах регіону встановлені 8 автоматизованих постів контролю. Дані щодо стану поверхневих вод з кожного поста відображаються у спеціальній таблиці на сайті обласної адміністрації. Зокрема станом на 20 квітня майже по всім постам є незначне перевищення по нітритам, яке не перевищує середні показники за рік, кажуть спеціалісти БУВР.

Також по деяким постам підвищений рівень азоту амонійного. Дані з цих постів контролю відстежуються щодня і у разі необхідності спеціалісти БУВРу виїжджають для забору проб води у певних місцях.

"Такі пости моніторингу працюють поки в тестовому режимі. До того ж показники гранично-допустимих речовин виміряються за рибогосподарськими нормами. У подальшому для моніторингу використовуватимуться норми санпіну. Спеціалісти кажуть, нині суттєвого занепокоєння щодо стану річок області нема.

Виконання діагностичного моніторингу вод на Донеччині продовжится і у 2021 році. За його результатами буде встановлено так званий діагноз річці. І на основі цього діагнозу сформують програму заходів управління річковим басейном.

Лабораторія моніторингу вод Східного регіону

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…