Про формування Програми заходів ПУРБ Дону для представників Харківської області

Черговий тренінг з питань підготовки Програми заходів Плану управління річковим басейном Дону (із суббасейном Сіверського Дінця) відбувся 18 травня в онлайн-форматі.

Тренінг організований Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів на базі Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства за участі експертів екологічного консалтингу «Blue Rivers» (які весь час долучались до розробки ПУРБ Дону), фахівців Держводагентства та Регіонального офісу водних ресурсів у Харківській області, за підтримки й сприяння Департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської обласної військової адміністрації.

Насамперед захід спрямований на покращення взаємодії Сіверсько-Донецького БУВР та РОВР у Харківській області з територіальними громадами й водоканалами міст Харківщини для забезпечення якісної підготовки Програми заходів Плану управління річковим басейном Дону. Наприкінці квітня аналогічний тренінг було проведено для представників Донецької та Луганської областей, за результатами якого фахівці відзначили посилення активності територіальних громад та суб’єктів господарювання щодо актуалізації даних для формування Програми заходів (Розділ 8 ПУРБ).

Наразі до участі у тренінгу були запрошені всі територіальні громади і водоканали Харківської області в межах як суббасейну Сіверського Дінця, так і басейну Дніпра. Також учасниками заходу стали представники районних військових адміністрацій Донецької (Маріупольський і Волноваський райони) і Запорізької областей, які виконують свої владні повноваження на території басейну річок Приазов’я, а також колеги-водники із БУВР річок Приазов’я. Адже такий формат зустрічі з експертами, які безпосередньо долучались до розробки Плану управління річковим басейном Дону, дозволяє отримати додаткові роз’яснення щодо нагальних питань, які виникають в процесі підготовки ПУРБ та потребують плідної взаємодії всіх заінтересованих сторін.

В ході тренінгу експерти екологічного консалтингу «Blue Rivers» представили докладну інформацію про підходи й вимоги формування програми заходів Плану управління річковим басейном 2025-2030 як урядового документу європейського зразка, економічну оцінку заходів та механізм їх фінансування, акцентували увагу також на Директиві ЄС про очистку міських стічних вод (UWWTD 91/271) та зміни до неї (жовтень 2022).

Фахівці-водники басейну Сіверського Дінця презентували учасникам проєкт Програми заходів річкового басейну Дону по Харківській області. При цьому зауважили, що відповідно до плану-графіку, затвердженого Міндовкілля, для завершення підготовки ПУРБ залишився лише 2023 рік, протягом якого необхідно оновити вже розроблені розділи та завершити формування Програми заходів, що стане основою для відбудови України у післявоєнний період. Тож наразі процес формування Програми заходів ще триває, від територіальних громад та суб’єктів господарювання чекають на пропозиції, а вже у липні має відбутись попередній розгляд Програми заходів перед її представленням на засіданнях басейнової ради.

Примітка:

Нагадаємо, що попередній перелік заходів для суббасейну Сіверського Дінця з урахуванням пропозицій територіальних громад був розроблений у 2021 році за експертної підтримки в рамках проєкту Координатора проектів ОБСЄ в Україні, наразі він оновлюється та адаптується під нові вимоги.

Адже ведення активних бойових дій в регіоні, тимчасова окупація територій, пошкодження об’єктів інженерної інфраструктури, гідротехнічних споруд та інших водогосподарських об’єктів, відсутність доступу до водних об’єктів та багато інших змін негативно вплинули на стан водних ресурсів та функціонування водогосподарського комплексу в умовах воєнного стану.

У 2023 році має бути здійснена актуалізація та оновлення переліку заходів, спрямованих на вирішення головних водно-екологічних проблем, в тому числі з урахуванням впливу військових дій, і планування заходів на відбудовний період.

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…