Тренінг з питань підготовки Програми заходів ПУРБ Дону

27 квітня в онлайн-форматі відбувся тренінг з питань підготовки Програми заходів Плану управління річковим басейном Дону (із суббасейном Сіверського Дінця).

Тренінг організовано Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів на базі Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства за участі команди експертів екологічного консалтингу «Blue Rivers», які весь час долучались до розробки Плану управління річковим басейном Дону, та фахівців Державного агентства водних ресурсів України.

В першу чергу, тренінг спрямований на покращення взаємодії басейнового управління водних ресурсів і обласних військових адміністрацій з територіальними громадами і міськими водоканалами при підготовці Програми заходів ПУРБ в межах річкового басейну Дону із суббасейном Сіверського Дінця. Враховуючи особливості регіону, в тому числі пов’язані з воєнними діями, наразі такі комунікації проводяться з представниками Донецької та Луганської областей, а згодом аналогічний тренінг буде організовано для представників Харківської області.

Учасників заходу привітали заступник Голови Держводагентства Ігор Гопчак і начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук.

Експерти екологічного консалтингу «Blue Rivers» представили докладну інформацію про підходи та вимоги формування програми заходів Плану управління річковим басейном 2025-2030 як урядового документу європейського зразка, економічну оцінку заходів та механізм їх фінансування, акцентували увагу також на Директиві ЄС про очистку міських стічних вод (UWWTD 91/271) та зміни до неї (жовтень 2022).

А фахівці Сіверсько-Донецького БУВР презентували присутнім проєкт Програми заходів річкового басейну Дону по Донецькій і Луганській областях.

Зважаючи на оперативно-військову ситуацію в Донецькій та Луганській областях, участь у тренінгу взяли представники 17 територіальних громад Донецької області та 12 водоканалів (11 – Донецької області та КП «Попаснянський районний водоканал» Луганської області). До обговорень долучились і представники департаментів ЖКГ та з питань екології обласних військових адміністрацій Донецької і Луганської областей.

Також до участі у тренінгу були запрошені територіальні громади і водоканали тих міст Донецької області, які складають територію річкового басейну Нижнього Дніпра, адже додаткові роз’яснення стануть у нагоді при підготовці відповідей на запити, направлені громадам в ході розроблення проєкту ПУРБ Дніпра, що здійснюється спільно фахівцями БУВР нижнього Дніпра та Сіверсько-Донецького БУВР.

Нагадаємо, що попередній перелік заходів для суббасейну Сіверського Дінця з урахуванням пропозицій територіальних громад був розроблений у 2021 році за експертної підтримки в рамках проєкту Координатора проектів ОБСЄ в Україні, який наразі оновлюється та адаптується під нові вимоги.

Адже ведення активних бойових дій в регіоні, тимчасова окупація територій, пошкодження об’єктів інженерної інфраструктури, гідротехнічних споруд та інших водогосподарських об’єктів, відсутність доступу до водних об’єктів та багато інших змін негативно вплинули на стан водних ресурсів та функціонування водогосподарського комплексу в умовах воєнного стану.

У 2023 році має бути здійснена актуалізація та оновлення переліку заходів, спрямованих на вирішення головних водно-екологічних проблем, в тому числі з урахуванням впливу військових дій, та планування заходів на відбудовний період.

Тож від початку року басейновим управлінням опрацьовано наявні у розпорядженні фахівців матеріали про діяльність підприємств-водокористувачів, на підставі яких сформовано уніфіковані таблиці встановленого зразку, які разом з інформативними листами направлено до територіальних громад і водоканалів міст Донецької області на підконтрольній Україні території. Про комунікації з територіальними громадами щодо формування переліку заходів ПУРБ поінформовано департаменти ЖКГ та з питань екології Донецької та Луганської обласних військових адміністрацій.

Розуміючи потребу в додаткових роз’ясненнях з метою якісної розробки Програми заходів для басейну Дону (8 Розділу ПУРБ), басейновим управлінням було ініційовано проведення даного тренінгу за підтримки залучених до розробки ПУРБ експертів.

Поділитися:
Навчання: «Управління промисловими відходами: хвостосховища»
28.03.2024 14:20
27 березня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР взяли участь в онлайн-навчанні «Управління промисловими відходами: хвостосховища», організованому Центром підвищення кваліфікації працівників водного…
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…