Працюємо над відновленням роботи об’єктів водогосподарсько-меліоративного комплексу на Лиманщині

У квітні минулого року населені пункти Лиманської територіальної громади були окуповані військами російської федерації. Під окупацією опинилися і розташовані на цих територіях об’єкти водогосподарсько-меліоративного комплексу – насосні станції Оскільської зрошувальної системи, що здійснювали забір води безпосередньо з Оскільського водосховища та подальше її транспортування до точок водовиділу господарств, зацікавлених у проведенні поливів.

До початку повномасштабної агресії рф Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів забезпечувало щосезонну подачу води в обсягах до 500,0 тис.м3 на площу поливу 0,2 тис.га, відповідно до потреб сільгосптоваровиробників Лиманської громади для поливу овочевих культур та багаторічних насаджень.

За період окупації об’єкти інженерної інфраструктури зрошувальних систем зазнали значних пошкоджень: від обстрілів було зруйновано покрівлі будівель насосних станцій та господарських будівель, вибито скління віконних блоків, частково пошкоджено гідромеханічне та електротехнічне обладнання.

В результаті пошкодження гідротехнічних споруд Оскільське водосховище обміліло настільки, що має вигляд русла річки. При цьому стало неможливим здійснювати забір води відповідно до технічних характеристик насосно-силового обладнання для її подальшого транспортування до точок водовиділу господарств.

Після деокупації зазначених територій у вересні 2022 року Сіверсько-Донецьким БУВР із залученням спеціалізованих підрозділів ДСНС проведено розмінування території об’єктів водогосподарсько-меліоративного комплексу.

Зруйновані та спаплюжені: наслідки війни для насосних станцій Слов’янської зрошувальної системи

Наразі з метою збереження гідротехнічного та електромеханічного обладнання та недопущення його подальшого псування проводяться заходи з поступового усунення збитків від руйнувань та пошкоджень насосних станцій. В міру наявних технічних можливостей працівники Лиманської експлуатаційної дільниці відновлюють покрівлю даху насосних станцій, закривають плівкою віконні отвори, відкачують воду із залитих дощами (через пошкодження стелі) машинних залів докових насосних станцій першого підйому.

Надалі заплановано проведення розмінування трас магістральних трубопроводів спеціалізованими підрозділами розмінування ДСНС, що створить можливість відновити роботу державних зрошувальних систем в майбутніх поливних сезонах за умов наповнення Оскільського водосховища.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…