Моніторинг – ключ до раціонального використання водних ресурсів

Впровадження європейських стандартів моніторингу вод в Україні є одним із пріоритетів держави. Цій темі приділяється значна увага і в рамках міжнародного співробітництва. Одна з найпосушливіших країн світу* Ізраїль охоче ділиться з Україною своїм досвідом управління водними ресурсами, а також вирішенням проблеми нестачі води.

В рамках широкомасштабної ініціативи з надання допомоги та підтримки Україні Посольством Ізраїлю в Україні разом з Ізраїльським агентством з міжнародного співробітництва в галузі розвитку MASHAV за підтримки Міністерства закордонних справ Ізраїлю у вересні 2022 року було організовано двотижневий навчальний тур для українських фахівців водної сфери.

Українські водники в Ізраїлі: двотижневий інтенсив з управління водними ресурсами

На часі Центр підвищення кваліфікації працівників водного господарства разом із Посольством Ізраїлю в Україні та Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України у співпраці з MASHAV та MATC – MASHAV Agricultural Training Center продовжили проведення заходів спільного навчального курсу «Управління водними ресурсами в умовах змін клімату та зростаючого дефіциту води».

25 травня 2023 року для працівників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Міндовкілля, відбулось онлайн-навчання у форматі відеоконференції на тему «Підземні води України. Моніторинг водних ресурсів Ізраїлю».

В ході онлайн-навчання, до участі в якому долучились і фахівці Сіверсько-Донецького БУВР, було розглянуто такі питання:

  • Підземні води України: сучасний стан (експерт – кандидат геолого-мінералогічних наук, асистент кафедри гідрогеології та інженерної геології Інституту геології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Наталія Люта);
  • Моніторинг – ключ до раціонального використання водних ресурсів (експерт – директор Департаменту гідрогеології Управління водних ресурсів Ізраїлю д-р Яков Лівшиц);
  • Процедура оцінки впливу на довкілля в процесі видобування підземних вод (експерт – кваліфікований фахівець природоохоронної галузі, екологиня з практичним досвідом роботи, старший викладач кафедри Екологічного менеджменту Сердюк Вікторія).

До участі у заході також долучилися представники громадських організацій та незалежні експерти, зацікавлені у покращенні роботи водного сектору в Україні в умовах змін клімату.

Примітка: *Декілька років тому Ізраїль гостро відчував дефіцит питної води, а надзвичайно посушливі періоди змушували владу шукати радикальні методи вирішення проблеми. Враховуючи все це, країна впевнено взяла курс на побудову заводів для опріснення води та розвиток кампаній зі збереження та повторного використання запасів прісної води.

Відомо, що сьогодні завдяки методам опріснення та очищення, Ізраїль отримує 55% води, необхідної для господарчих потреб країни. Таким чином одна з найбільш посушливих країн світу перетворилася на лідера за кількістю кубометрів прісної води, яку тепер активно видобуває. А очищені стічні води вже звично використовуються в народному господарстві Ізраїля.

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…