Міжвідомча комісія узгодила режими роботи водосховищ та водогосподарських систем в суббасейні Сіверського Дінця на період літньо-осінньої межені 2021 року

10 червня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось засідання Міжвідомчої комісії з питань підготовки водогосподарського комплексу до роботи в літньо-осінній період 2021 року в суббасейні Сіверського Дінця району річкового басейну Дон у межах Харківської, Донецької та Луганської областей (крім тимчасово окупованої території).

Через карантинні обмеження засідання проводилось у режимі онлайн-конференції, в якій узяли участь представники Харківської, Донецької та Луганської областей.

Начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук поінформував присутніх про виконання рішень попереднього засідання Міжвідомчої комісії від 11 березня про роботу водогосподарського комплексу у весняний період поточного року.

Міжвідомча комісія

Саме завчасно прийняті організаційні заходи та узгоджені дії басейнового управління і водокористувачів забезпечили протягом весняного періоду роботу поверхневих водозаборів у штатному режимі без ризиків зниження до мінімальних позначок на фоні достатньої водності. Весняний період в басейні Сіверського Дінця пройшов без аварійних ситуацій на водних об’єктах. Сприятливі гідрометеорологічні умови цього року дозволили забезпечити наповнення основних руслорегулюючих водосховищ вже в квітні до рівня НПР. Станом на 10 червня середній відсоток наповнення водосховищ комплексного призначення в басейні Сіверського Дінця складає 88,2% (проти минулорічного 87,9%).

Також Сергій Трофанчук звернув увагу присутніх на чергові етапи розроблення Плану управління річковим басейном Дону за експертної підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні і ту роботу, яка проведена басейновим управлінням в 2021 році в цьому напрямі. Це, зокрема, доповнення розділу ПУРБ щодо аналізу антропогенних впливів на якісний стан поверхневих вод від точкових джерел інформацією про скиди забруднюючих речовин до поверхневих водних об’єктів. Наразі триває опрацювання та аналіз діючих програм та результатів їх реалізації для підготовки рекомендацій щодо їх ефективності.

План управління річковим басейном

Харківським національним університетом міського господарства імені О.М. Бекетова спільно з фахівцями WASH, HYDROC GmbH з Німеччини розробляються доповнення розділів ПУРБ з урахуванням оцінки впливу змін клімату. Вже отримано та обговорено з розробниками попередній звіт «Аналіз кліматичних змін: моделі та сценарії», визначено 49 ділянок з активною господарською діяльністю для розробки більш детальних водогосподарських балансів.

За дорученням Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України басейновим управлінням разом з експертом ТОВ «Екоберег» із залученням територіальних громад Донецької області проведено обстеження сучасного стану русел малих річок для визначення переліку їх для включення до пілотних проєктів, які націлені на відновлення водних ресурсів та приведення русел малих річок до природного стану (ревіталізації). Це, в свою чергу, сприятиме збільшенню водності та поліпшенню екологічного стану річок регіону.

Малі річки на Донеччині отримали шанс на відновлення

З інформацією про якісний стан поверхневих водних об’єктів у суббасейні Сіверського Дінця у межах Харківської, Донецької та Луганської областей (крім тимчасово окупованої території) за даними програми державного моніторингу виступила начальник відділу моніторингу та басейнової взаємодії Ірина Сидоренко.

Прогноз розвитку гідрометеорологічної і водогосподарської обстановки в період літньо-осінньої межені 2021 року на водних об’єктах суббасейну Сіверського Дінця повідомила учасникам засідання начальник відділу гідрометзабезпечення Харківського регіонального центру з гідрометеорології Віра Фаворова.

Про поточну водогосподарську обстановку на водних об’єктах у суббасейні Сіверського Дінця на початок межені доповіла начальник відділу водних об’єктів та техногенно-екологічної безпеки Ольга Гаврилюк.

Заслухавши пропозиції учасників водогосподарського комплексу, члени Міжвідомчої комісії узгодили режими роботи водосховищ та водогосподарських систем на період літньо-осінньої межені згідно з Правилами експлуатації та вимогами щодо підтримання водності річок, з метою сталого функціонування водогосподарського комплексу в маловодний літньо-осінній період року.

Поділитися:
Навчання: «Управління промисловими відходами: хвостосховища»
28.03.2024 14:20
27 березня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР взяли участь в онлайн-навчанні «Управління промисловими відходами: хвостосховища», організованому Центром підвищення кваліфікації працівників водного…
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…