Кращі європейські практики в частині моніторингу масивів поверхневих вод впроваджуються в басейні Дону

Діагностичний моніторинг масивів поверхневих вод в районі басейну річки Дон запроваджено з початку 2019 року. Прицьому відсоток охоплення масивів діагностичним моніторингом становив 3%. З метою збільшення відсотку охоплення оцінених масивів європейські країни використовують підходи агрегації масивів поверхневих вод, які в басейні Дону вже опрацьовані експертами в рамках діяльності Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Для групування застосовувались 4 критерії – тип визначеного масиву, оцінка ризику недосягнення доброго хімічного стану, фізико-географічна одиниця районування басейну та тип ландшафту. Всього в басейні Дону масиви агреговано у 105 груп. В результаті відсоток оцінених масивів поверхневих вод з 3% зростає до 39% за результатами діагностичного моніторингу у 2019 році (за оцінкою 33 пунктів моніторингу), та до 60% (за оцінкою 72 пунктів моніторингу у 2020 році).

Результати агрегації в басейні Дону вже представлено на геопорталі «Водні ресурси України» у тематичному шарі «Хімічний стан».

Обраний підхід та отримані результати з агрегації масивів поверхневих вод району басейну річки Дон було презентовано фахівцям водогосподарських організацій Держводагентства та представникам Українського гідрометцентру в ході онлайн-семінару 30 жовтня експертами Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олексієм Ярошевичем та Катериною Мудрою.

Отримані результати дозволять у подальшому оптимізувати мережу моніторингу в річковому басейні Дону та збільшити відсоток покриття оцінених масивів поверхневих вод. В цілому ж застосовані підходи є корисним інструментом при формуванні програм моніторингу вод у наступному планувальному періоді.

Таким чином, Програми моніторингу на 2021 рік для басейнів річок Дністра, Дунаю, Вісли та Дону будуть сформовані відповідно до кращого європейського досвіду.

Поділитися:
Онлайн-семінар: Кількісне планування управління водними ресурсами в східних країнах-партнерах
08.07.2024 19:09
8 липня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів узяли участь в онлайн-семінарі на тему кількісного планування управління водними ресурсами у східних країнах…
Продовжуємо допомагати силам оборони Донеччини
05.07.2024 15:32
Напередодні десятої річниці звільнення Слов’янська і Краматорська від проросійських терористів силам оборони Донеччини передано чергову партію «їжаків». Спеціальні шипи з арматури і металу,…
Відзначаємо десяту річницю звільнення Слов’янська від проросійських терористів
05.07.2024 14:13
5 липня 2024 року виповнилось 10 років з того пам’ятного дня, коли жовто-блакитний національний прапор знов замайорів над Слов’янськом. Після понад двомісячної окупації російськими найманцями і…