Досліджуємо водойми на вміст пестицидів

Напевно кожен з нас хоча б раз у житті чув про пестициди та їх шкідливий вплив на довкілля. Пестициди – це хімічні засоби, що використовуються для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин, а також з різними паразитами, бур’янами і т.д. До пестицидів належать гербіциди, що знищують небажану рослинність; інсектициди, що знищують комах-шкідників; фунгіциди, що знищують грибкові патогени.

Значна частина пестицидів – це сильні отрути. Інтенсивне застосування цих речовин у сільському господарстві призводить до проникнення їх у ґрунтові води і подальшого потрапляння в річки та водойми. Деякі пестициди мають велику стійкість до розкладання і можуть зберігатися в ґрунті та воді протягом багатьох років. Так, у різних країнах світу в воді відкритих водойм виявлено ДДТ, алдрин, гексахлорбензол та інші небезпечні речовини, виробництво і використання яких давно заборонено.

Шкідливий вплив пестицидів також зумовлений їх здатністю до накопичення в ланцюгах харчування. Наприклад, якщо у воді водойм вміст ДДТ становитиме 0,00003 мг/л, то у біоті (рибі) цей препарат може досягати 1-7,4 мг/л.

Сумно, що в Україні і досі застосовують пестициди, заборонені в країнах Євросоюзу і США через свою токсичність, причому деякі з них навіть не зазначені в Державному реєстрі пестицидів і агрохімікатів. До так званої «брудної дюжини» відносяться стійкі органічні забруднювачі, заборонені в ЄС, але, на жаль, дозволені в Україні (алахлор, атразин, квіноксифен, та ін.), а також такі, що давно вже заборонені в усьому світі (алдрин, діелдрин, гексахлобензол, гептахлор, та ін.). У зв’язку з цим виникає підвищена небезпека забруднення цими речовинами поверхневих вод і накопичення їх в організмах тварин і людини.

Найбільш небезпечні та отруйні пестициди увійшли до розширеного переліку забруднюючих речовин, що визначатимуться у поверхневих водах за новою програмою державного моніторингу, виконання якого в суббасейні Сіверського Дінця розпочато з 1 липня 2020 року*. Нові принципи моніторингу обумовлені впровадженням в Україні європейських підходів для досягнення екологічних цілей у водній сфері.

Серед переваг виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця за новою програмою – як розширений перелік забруднюючих речовин, так і більш щільна мережа спостережень на річках і водоймах Харківської, Донецької та Луганської областей. Такий підхід дозволяє вивчати вплив на поверхневі водні об’єкти не лише забруднювачів, що притаманні машинобудівній та хімічній промисловості, а й забруднювачів сільськогосподарської діяльності, які дотепер майже не враховувались в екологічних дослідженнях.

У перших досліджених за новою програмою пробах поверхневих вод по визначених пунктах моніторингу в суббасейні Сіверського Дінця перевищень допустимих концентрацій пестицидів не виявлено. Подальший діагностичний моніторинг поверхневих вод дасть можливість визначення вмісту пестицидів для планування заходів щодо зменшення антропогенного навантаження з боку агропромислового сектора, наближаючи досягнення головної мети – доброго екологічного стану поверхневих вод.

*Довідкова інформація:

З 1 липня 2020 року в рамках виконання державного моніторингу за новою програмою кількість пунктів моніторингу збільшилась з 34 до 72, які дозволяють оцінити хімічний стан на 61 масиві поверхневих вод (МПВ) 37 річок суббасейну Сіверського Дінця:
- на МПВ на транскордонних ділянках водотоків,
- на МПВ, забір води з яких здійснюється для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення,
- на МПВ, які перебувають під ризиком на основі антропогенних впливів на якісний та кількісний стан вод.

До цього часу фахівці лабораторії моніторингу вод Східного регіону визначали у річках 38 показників, а відтепер – 70, а саме:
- 37 забруднюючих речовин для встановлення хімічного стану масивів поверхневих вод (так званих пріоритетних речовин, найбільш шкідливих для людей та біоти),
- 10 специфічних для суббасейну Сіверського Дінця забруднюючих речовин,
- 12 фізико-хімічних показників у районах поверхневих питних водозаборів,
- 11 додаткових показників для транскордонних та питних пунктів моніторингу.

Разом з тим, з 1 липня 2020 року лабораторія моніторингу вод Східного регіону виконує дослідження проб води не тільки в суббасейні Сіверського Дінця, а й у 19 пунктах моніторингу в басейні річок Приазов’я в Донецькій та Запорізькій областях.

Для втілення європейських підходів моніторингу вод на сході України Держводагентством було ініційовано посилення функціоналу й технічних потужностей басейнової лабораторії Сіверсько-Донецького БУВР зі створенням одного з чотирьох в Україні сучасних лабораторних центрів – лабораторії моніторингу вод Східного регіону.

Нове лабораторне обладнання було придбано за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, виділені Донецькою облдержадміністрацією за сприяння департаменту екології та природних ресурсів, а також поставлене в рамках проєктів Координатора проєктів ОБСЄ в Україні та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Серед них сучасні високочутливі прилади: оптико-емісійний спектрометр з індуктивно-зв’язаною плазмою, рідинний хроматограф та газовий хроматомас-спектрометр для визначення найбільш небезпечних речовин (важких металів, пестицидів, фармацевтичних препаратів та інших органічних сполук).

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…