Державний моніторинг в суббасейні Сіверського Дінця за новою програмою розпочато!

З 1 липня 2020 року Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів розпочало виконання державного моніторингу вод в суббасейні Сіверського Дінця за новою Програмою, яка затверджена наказом Держводагентства від 24.06.2020 № 587.

Виконання вимірювань здійснюється оновленою лабораторією моніторингу вод Східного регіону, що входить до складу Сіверсько-Донецького БУВР, облаштування якої було ініційовано Держводагентством для втілення європейських підходів моніторингу вод в Україні. Адже процес впровадження моніторингу вод за європейськими вимогами є однією із цілей Програми дій Уряду та ключовим пріоритетом водної сфери у 2020 році.

Саме в басейні Сіверського Дінця уперше серед річкових басейнів України ще з початку 2019 року було розпочато виконання діагностичного моніторингу за новим законодавством та європейськими вимогами. А посилення функціоналу й технічних потужностей лабораторії Сіверсько-Донецького БУВР за підтримки Донецької облдержадміністрації дозволило вже з ІІ півріччя 2020 року розпочати виконання державного моніторингу за розширеним переліком забруднюючих речовин, що вимірюються у поверхневих водах більш щільної мережі спостережень на річках та водоймах Харківської, Донецької і Луганської областей.

Так, за новою програмою кількість пунктів моніторингу збільшилась з 34 до 72, які дозволяють оцінити хімічний стан на 61 масиві поверхневих вод (МПВ) 37* річок суббасейну Сіверського Дінця:
- на МПВ на транскордонних ділянках водотоків,
- на МПВ, забір води з яких здійснюється для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення,
- на МПВ, які перебувають під ризиком на основі антропогенних впливів на якісний та кількісний стан вод.

До цього часу фахівці лабораторії моніторингу вод Східного регіону визначали у річках 38 показників, а відтепер – 70, а саме: - 37 забруднюючих речовин для встановлення хімічного стану масивів поверхневих вод (так званих пріоритетних речовин, найбільш шкідливих для людей та біоти),
- 10 специфічних саме для суббасейну Сіверського Дінця забруднюючих речовин,
- 12 фізико-хімічних показників у районах поверхневих питних водозаборів,
- 11 додаткових показників для транскордонних та питних пунктів моніторингу.

Разом з тим, з 1 липня лабораторія моніторингу вод Східного регіону буде виконувати дослідження проб води не тільки в суббасейні Сіверського Дінця, а й в 19 пунктах моніторингу в басейні річок Приазов’я в Донецькій та Запорізькій областях.

Виконання вимірювань буде здійснюватись на новому лабораторному обладнанні, яке придбано в 2019 році за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, виділені Донецькою облдержадміністрацією за сприяння департаменту екології та природних ресурсів, та в рамках проєкту Координатора проєктів ОБСЄ в Україні. Серед них сучасні височутливі прилади: оптико-емісійний спектрометр з індуктивно-зв’язаною плазмою та газовий хроматомас-спектрометр для визначення найбільш небезпечних речовин (важкі метали, пестициди, гербіциди, фармацевтичні препарати та інші органічні сполуки).

З метою створення належних умов для експлуатації нового лабораторного обладнання у стислий термін було виконано капітальний ремонт приміщень лабораторії за кошти Державного фонду розвитку водного господарства, виділені Держводагентством.

Здійснення державного моніторингу поверхневих вод за європейськими стандартами є складовою частиною Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та нижнього Дону) для досягнення «доброго» екологічного та хімічного стану вод.

Потенціал лабораторії Сіверсько-Донецького БУВР та спеціалізований транспорт для відборів проб води, придбаний за кошти обласного фонду охорони навколишнього середовища Донецької області, також дозволили забезпечити потреби Донецької облдержадміністрації у здійсненні додаткових спостережень за якісним станом водойм в Донецькій області в рамках Регіональної системи моніторингу довкілля для більш оперативного і дієвого нагляду за впливом антропогенних факторів, включно з ризиками можливого розповсюдження забруднення поверхневих вод з тимчасово окупованої території.

Для довідки: *За новою програмою державний моніторинг поверхневих вод в суббасейні Сіверського Дінця буде виконуватись на 37 річках: Сіверський Донець, Вовча, Уди, Лопань, Харків, Муром, Рогань, Тетлега, Хотомля, Немишля, Мож, Княжна, Балаклійка, Чепель, Берека, Ізюмець, Оскіл, Купянка, Нітріус, Казенний Торець, Кривий Торець, Сухий Торець, Залізна, Бичок, Біленька, Маячка, Бахмутка, Мокра Плотва, Жеребець, Красна, Хоріна, Борова, Хвильова Плотва, Верхня Біленька, Айдар, Євсуг, Деркул.

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…