Зрошувальні системи, що потребують відновлення, обстежені. Далі – слово за експертами

Відновлення державних меліоративних систем – невід’ємна складова розвитку зрошуваного землеробства на Донеччині. Про це йшлося на нараді Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, що проводилась у середині травня на базі Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

В рамках розроблення обговорюваного на цій нараді проєкту Стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей і плану заходів з її реалізації наприкінці травня проведено обстеження державних зрошувальних систем, які перебувають на балансі Сіверсько-Донецького БУВР.

Спеціалістами басейнового управління спільно з консультантом проєкту USAID «Економічна підтримка східної України» були обстежені Слов’янська зрошувальна система (13 насосних станцій, в тому числі ГТС та проблемна ділянка відсутнього магістрального трубопроводу протяжністю 4,5 км); Волноваська ЗС (2 насосні станції та проблемна ділянка відсутнього магістрального трубопроводу протяжністю 3 км); Маріупольська ЗС (2 насосні станції) та Павлопільська ЗС (1 насосна станція та проблемна ділянка відсутнього трубопроводу).

До обстеження активно залучились представники фермерських господарств та місцевих громад, зацікавлені у відновленні зрошення на орендованих землях, а саме: СФГ «Верес», ТОВ «Технотрейд» Краматорського району, ДП «Ілліч Агро-Донбас», ПАТ «Екопрод» Волноваського району та Сартанської військово-цивільної адміністрації Маріупольського району.

За підсумками обстеження насосних станцій та магістральних трубопроводів буде складено експертний звіт із зазначенням обсягів ремонтних та відновлювальних робіт, до виконання яких планується залучити міжнародну технічну допомогу.

Нагадаємо, що проєкт відновлення Слов’янської зрошувальної системи, введеної в експлуатацію у 1985-86 рр. і призначеної для подачі води на зрошення сільськогосподарських культур на площі 10 088 га, наразі вивчається Американським агентством з міжнародного розвитку USAID в межах Програми «Економічна підтримка східної України».

Поділитися:
Дружня зустріч з громадськими ЕКОактивістами
16.04.2024 13:11
15 квітня до Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів завітали громадські ЕКОактивісти – менеджерка Представництва Austausch e.v. в Україні – Центру громадянського суспільства …
Роль стратегічної екологічної оцінки в повоєнному відновленні України
11.04.2024 16:00
11 квітня в режимі онлайн відбувся інформаційно-освітній вебінар щодо ролі стратегічної екологічної оцінки (СЕО) у повоєнному відновленні України. До віртуальної зустрічі долучились начальник і…
Управління охороною праці у водогосподарській галузі: нові ризики в умовах воєнного часу
10.04.2024 18:58
10 квітня начальник Сіверсько-Донецького БУВР, а також начальники відділів, служб та експлуатаційних дільниць управління долучились до участі у навчальному вебінарі «Управління охороною праці у…