Зменшимо загрозу: екологічні та техногенні ризики на Сході України

Спеціалісти Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі в онлайн-конференції «Зменшимо загрозу: екологічні та техногенні ризики на Сході України».

Триденна конференція Консорціуму зі зниження ризиків, що стартувала у Києві сьогодні 16 лютого, підсумовує результати проєкту «Зменшення ризику катастроф та вразливості населення в східній Україні», який реалізовувався з травня 2019 року французькою гуманітарною організацією АКТЕД та партнерами ЗР Консорціуму у співпраці з представниками місцевої та регіональної влади.

За підтримки європейських експертів: розроблення Плану управління річковим басейном Дону триває

Основну увагу в проєкті було приділено вразливості до багатьох видів катастроф, з чіткою орієнтацією на зменшення екологічних та техногенних ризиків: «Шість років бойових дій на Сході України висунули на передній план ризики, зумовлені техногенними та екологічними загрозами, на додаток до вразливості населення, що спричинена конфліктом. Незважаючи на те, що було вжито необхідних заходів, затоплення шахт та обстріли, які постійно виникають поблизу хімічних підприємств та основної інфраструктури водопостачання, можуть потенційно спричинити екологічну катастрофу, яка є небезпечною для населення та економіки регіону». Протягом реалізації 22-місячного проєкту вдалось залучити 171,292 осіб з метою підготовки та захисту цивільного населення та критичної інфраструктури від ризиків природних, екологічних та промислових катастроф на Сході України (докладніше – https://bit.ly/3b2HxNE).

Під час конференції заплановано представити висновки роботи Консорціуму зі зниження ризиків та ключові рекомендації для української влади та міжнародних партнерів щодо найкращого впровадження управління зменшенням ризику катастроф на Донбасі на основі Сендайської рамкової програми зі зменшення ризиків стихійних лих на 2015-2030 роки.

Конференція включатиме тематичні панельні дискусії на тему запобігання ризикам виникнення техногенних, природних та екологічних катастроф на Сході України, а також захисту та підготовки цивільного населення та державних структур до ймовірних загроз надзвичайних ситуацій на Донбасі.

Зокрема, на предметному рівні планується розглянути такі питання:

- Екологічний моніторинг як основа національного ризикоорієнтованого підходу.

- Шахти: перетворення з екологічного тягаря в екологічний актив.

- Прийняття рішень на основі актуальних даних щодо управління ризиками стихійних лих.

- Децентралізація. Готовність та спроможність громад реагувати на ризики виникнення катаклізмів.

Конференція об’єднує експертів, представників місцевих, регіональних та національних органів влади, громадянське суспільство, разом з гуманітарною спільнотою та спільнотою з питань розвитку, а також приватний сектор для обговорення пріоритетів щодо зменшення ризиків та збільшення спроможності місцевого реагування.

EUКраїна: про ЄВРОінтеграцію простими словами на прикладах

Організаторами конференції виступили спільно члени Консорціуму ЗР (Ініціатива ІМПАКТ, Благодійний Фонд «Право на захист», Данський Червоний Хрест, Австрійський Червоний Хрест та Товариство Червоного Хреста України), французька гуманітарна організація ACTED, Посольство Франції в Україні, Посольство Швеції в Україні, за підтримки Генерального Директорату Європейської Комісії з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги (ECHO).

Примітка: Консорціум зі зменшення ризиків був створений у 2019 році групою міжнародних та українських НУО з метою зменшення ризиків стихійних лих у Східній Україні. Члени Консорціуму ЗР об’єднані спільною метою підготувати та захистити цивільне населення та стратегічно важливі системи та служби на сході Україні до ризиків природних, екологічних та промислових катаклізмів.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…