Юним друзям Сіверського Дінця – про моніторинг води і чисті береги

ЕКОпросвітницькі зустрічі з юним поколінням, що цими вихідними провели фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, тематично присвячувались одразу трьом важливим датам екологічного календаря – Дню Сіверського Дінця (21 вересня), Всесвітньому дню моніторингу води (18 вересня) та Міжнародному дню чистих берегів (третя субота вересня).

17 вересня у громадському просторі "ТатоХаб" (м. Краматорськ) за сприяння співробітників Регіонального ландшафтного парку «Краматорський» ми зустрілись з учнівською молоддю та їхніми батьками.

Говорили про Сіверський Донець як головну водну артерію сходу України та справжнє джерело життя для нашого маловодного краю, з демонстрацією відео «Сіверський Донець – у вишиванці: змінюючи себе, ти змінюєш Світ».

Начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук розповів про діяльність лабораторії моніторингу вод Східного регіону (відео лабораторії) та роботу її фахівців в умовах воєнного стану. А заступник начальника відділу моніторингу вод та басейнової взаємодії Наталія Білоцерківська поділилась інформацією про якість поверхневих вод за даними державного моніторингу.

Відповідаючи на питання гостей зустрічі, окремо зупинились на негативному впливі на стан водних об'єктів як військових дій внаслідок збройної агресії рф, так і інших антропогенних навантажень, специфічних для нашого маловодного, втім промислово розвинутого регіону з високою щільністю населення. І говорячи про подальші дії з поліпшення ситуації у повоєнний відновлювальний період, акцентували увагу на Плані управління річковим басейном як ключовому інструменті для вирішення головних водно-екологічних проблем та досягнення доброго екологічного і хімічного стану вод.

Порадувала активність дітей та їх батьків, їх щира занепокоєність станом довкілля рідного краю і прагнення докласти власних зусиль заради екологічно чистого і мирного майбутнього.

Днем раніше таким же завзяттям світились очі молодших школярів, заняття з якими провела фахівець басейнового управління Вікторія Урайчик.

Юні друзі Сіверського Дінця дізнались більше про найголовнішу річку сходу України і тих, хто стоїть на ЕКОварті її інтересів – Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів і лабораторію моніторингу вод Східного регіону. Розповідаючи про необхідність моніторингових досліджень води, провели з дітьми цікаві хімічні експерименти. А розмова про якість води у річці та чистоту її берегів супроводжувалась мультфільмом про пригоди трьох пластикових пляшок і важливість сортування сміття.

Свої враження від заняття діти втілили у яскравих малюнках, а на пам’ять про зустріч отримали смачні і корисні дарунки. А вже наступного дня юні ЕКОактивісти мали змогу разом з батьками долучитись до прибирання берегу річки Сіверський Донець, щоб власноруч закріпити отримані знання.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…