Вивчаємо європейський досвід з управління річковим басейном Дунаю

12 квітня начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук та профільні фахівці басейнового управління узяли участь в онлайн-навчанні «Спільний План управління річковим басейном Дунаю: досягнення та перспективи».

Навчання у форматі відеоконференції було організоване Центром підвищення кваліфікації працівників водного господарства Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

В рамках заходу відбулась онлайн-зустріч фахівців водогосподарських організацій з національними та міжнародними експертами, зокрема експертом Секретаріату Міжнародної Комісії із захисту річки Дунай Dr. Edith Hoedl (Відень, Австрія), яка презентувала досягнення та особливості перспектив спільного Плану управління річковим басейном Дунаю.

В ході онлайн-зустрічі були розглянуті й обговорені антропогенні та гідроморфологічні навантаження на транскордонну річку, гідрологічні та морфологічні зміни, рушійні сили континуальності (безперервності) річки і критерії пріоритизації при плануванні вирішення пов’язаних з цим проблемних питань, озвучено досвід використання спеціальних технологій видалення небезпечних забруднюючих речовин зі стічних вод та рекомендації щодо політики ефективного управління забруднення небезпечними речовинами, а також висловлено необхідність узгодження водної та сільськогосподарської політики для пошуку синергії й відокремлення розвитку сільського господарства від забруднення поживними речовинами, тощо.

Довідково:

Річка Дунай є другою за довжиною і площею басейну річкою Європи. Від витоку до гирла Дунай протікає територією 10 держав: Німеччини, Австрії, Словаччини, Угорщини, Хорватії, Сербії, Болгарії, Румунії, Молдови та України. Також басейн Дунаю охоплює частини територій Італії, Словенії, Боснії й Герцеговини, Албанії, Македонії, Польщі, Швейцарії та Чехії. Для всіх придунайських держав Дунай на окремих ділянках слугує природним кордоном із сусідніми країнами.

На берегах Дунаю розташовані десятки великих міст, в тому числі столиці 4х європейських держав: Австрії — Відень (1597 тис. жителів), Сербії — Белград (1168 тис.), Угорщини — Будапешт (2016 тис.), Словаччини — Братислава (425 тис.). Столиці ще трьох держав розташовані на притоках Дунаю: на р.Саві — Хорватії (Загреб, 707 тис.) та Словенії (Любляна, 270 тис.), на р.Істрі — Болгарії (Софія, 1250 тис.). На притоці Ізар стоїть столиця Баварії (федеральної землі ФРН) — Мюнхен (1250 тис. мешканців).

Довжина української ділянки Дунаю — 170 км, з яких 54 км припадає на основне річище, 110 км — на Кілійське гирло, та 6 км — на канал Прорва, який з'єднує гирло із Чорним морем. На українській ділянці Дунаю розташовані міста Рені (19,5 тис. жителів), Ізмаїл (73 тис.), Кілія (20,8 тис.), Вилкове (8,6 тис.), а також села Ренійського, Ізмаїльського та Кілійського районів Одеської області.

Поділитися:
Роль стратегічної екологічної оцінки в повоєнному відновленні України
11.04.2024 16:00
11 квітня в режимі онлайн відбувся інформаційно-освітній вебінар щодо ролі стратегічної екологічної оцінки (СЕО) у повоєнному відновленні України. До віртуальної зустрічі долучились начальник і…
Управління охороною праці у водогосподарській галузі: нові ризики в умовах воєнного часу
10.04.2024 18:58
10 квітня начальник Сіверсько-Донецького БУВР, а також начальники відділів, служб та експлуатаційних дільниць управління долучились до участі у навчальному вебінарі «Управління охороною праці у…
Фахівці лабораторії моніторингу вод Східного регіону пройшли навчання в «ЄВРОАКАДЕМІЇ»
05.04.2024 15:00
В рамках підготовки лабораторії моніторингу вод Східного регіону до акредитації відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2019, начальник лабораторії Олена Лоткова і провідний хімік Анна…