Вирішення основних водних проблем держави – у фокусі уваги Комітету Верховної Ради України

Начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук і голова басейнової ради Сіверського Дінця та нижнього Дону Олександр Лихач долучилися в онлайн-режимі до участі у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, яке відбулось 4 жовтня у м. Звягель Житомирської області.

Ключовою темою обговорення стало питання загального стану річок України та шляхів його покращення. В ході засідання заступник Голови Держводагентства Ігор Гопчак розповів про актуальні проблеми водних ресурсів, пов’язані з веденням військових дій, змінами клімату тощо.

«Руйнування гребель, дамб та інших гідротехнічних споруд призводить до непродуктивної втрати води та ставить під загрозу функціонування питних водозаборів і подачу води населенню та функціонування екосистем», – зазначив Ігор Гопчак.

Окрім того, незважаючи на типові водно-екологічні проблеми водних ресурсів, кожен річковий басейн має свої специфічні актуальні питання, які потребують комплексного вирішення.

Інструментами для розв’язання цих проблем та досягнення «доброго» екологічного стану вод є плани управління річковими басейнами, які також включені до Плану відновлення та відбудови України у післявоєнний період. Адже після завершення бойових дій та звільнення території України від військ країни-агресора саме відновлення стане одним із пріоритетних питань.

Тему продовжив Роман Шахматенко, керівник напрямку захисту довкілля та енергетики UNDP, висвітливши питання наскрізної кліматичної та довкіллєвої політики під час відбудови України.

За результатами виїзного засідання ухвалено рішення щодо напрацювання рекомендацій Комітету стосовно необхідності вдосконалення й посилення контролю за станом водних об’єктів і дотримання вимог природоохоронного законодавства для покращення екологічної ситуації в цілому.

По закінченню засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування його учасники мали можливість долучитись до науково-практичної конференції "Малі річки: кліматичні та екологічні виклики", організатором якої стала Звягельська міська рада.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…