Всесвітній день ВОДИ – 2023: «Станьте тими змінами, які ви хочете бачити у світі»

Вже 30 років поспіль щороку світова спільнота відзначає Всесвітній день ВОДИ, щоб нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку суспільства.

«Прискорення змін» – саме таку тему було обрано у 2023 році для відзначення Всесвітнього дня ВОДИ.

Це і про те, що під впливом людської діяльності (та бездіяльності) примножуються численні водно-екологічні проблеми, нерозривно пов’язані зі змінами клімату…

І про те, що кожен з нас може і має зробити свій особистий внесок у збереження водних ресурсів: щоденними ЕКОкроками, ощадливим водокористуванням, дбайливим ставленням до водних об’єктів...

«Навіть незначні корисні дії кожної людини відіграють важливу роль у вирішенні водних проблем», – наголошує заступник Голови Держводагентства Ігор Гопчак.

«Хочеш змінити світ – почни із себе! Стань тими змінами, які ти хочеш бачити у світі!» – заклик цьогорічного Всесвітнього дня ВОДИ розійшовся світом, мов кола по воді.

В інформаційну кампанію відзначення цього дня активно включились і фахівці-водники басейну Сіверського Дінця, сіючи зернятка екологічних знань усюди, де перебувають зараз і де опинилися після вимушеної евакуації із зони активних бойових дій.

Основні зусилля було вирішено спрямувати на юне покоління українців, яким зростати й відроджувати спаплюжену ворогом землю.

Адже урядовий План відновлення України включає «відбудову чистого та захищеного середовища і забезпечення сталого розвитку в синхронізації з Зеленою Угодою ЄС».

Під час зустрічей з юнаками й дівчатами в онлайн та офлайн режимі говорили про воду в контексті її надважливої ролі в житті кожної людини, економічного й соціального розвитку суспільства, існування планети в цілому. Цікаві експерименти давали уявлення про властивості води як унікальної субстанції, а фільм «Річки України» – про водні багатства нашої держави. Завдання на логіку змушували дітей замислитись над екологічними питаннями. А презентаційні та мультиплікаційні матеріали наочно ілюстрували проблеми планетарного масштабу, пов’язані із забрудненням та засміченням водних ресурсів, зокрема пластиком та іншими атрибутами цивілізаційного прогресу.

Там, де дозволяла безпекова ситуація, дітям пропонувалось живе спілкування з природою і можливість власноруч допомогти їй позбавитись від пластикового сміття.

А закріпити отримані в ході еколого-просвітницьких зустрічей уявлення про воду діти погодились у вигляді яскравих малюнків.

Пропонуємо вашій увазі фотозвіт про Всесвітній день ВОДИ 2023 із Сіверсько-Донецьким БУВР.

Поділитися:
Навчання: «Управління промисловими відходами: хвостосховища»
28.03.2024 14:20
27 березня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР взяли участь в онлайн-навчанні «Управління промисловими відходами: хвостосховища», організованому Центром підвищення кваліфікації працівників водного…
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…