Всесвітній день моніторингу якості води - 2022

Моніторинг вод у 2022 році розпочався, як зазвичай, активно та оптимістично, зазначається на вебсайті Держводагентства.

Програма державного моніторингу вод, затверджена наказом Міндовкілля від 05.01.2022 №1 передбачала 583 пункти моніторингу по всій території України.

Але держава-терорист зробила свій антивнесок у європейський моніторинг.

Після 24 лютого виконання державного моніторингу вод було частково паралізовано. Дві з чотирьох основних лабораторій Держводагентства призупинили виконання вимірювань на півночі, центрі та сході України – лабораторії моніторингу вод східного регіону (м. Слов’янськ) та Північного регіону (м. Вишгород). Більше половини пунктів моніторингу опинилися на території, доступ до якої був відсутній або утруднений.

Найбільш критичним у виконанні державного моніторингу вод став березень 2022 року – проби води було відібрано у 35% від кількості пунктів передбачених Програмою.

Але завдяки професіоналізму спеціалістів та оперативним діям Держводагентства державний моніторинг поверхневих вод впорався з викликами воєнного часу.

Роботу у посиленому режимі взяла на себе лабораторія моніторингу вод Західного регіону (м. Івано-Франківськ), яка забезпечила виконання вимірювань у 6 районах річкових басейнів.

Лабораторія моніторингу вод Північного регіону (м. Вишгород), відразу після деокупації Київської області, повноцінно розпочала виконання досліджень та відборів проб води у басейні Дніпра.

Завдяки злагодженим діям лабораторії моніторингу вод Східного регіону (м. Слов’янськ) вчасно евакуйовано фахівців лабораторії та нове сучасне обладнання. Зараз фахівці лабораторії продовжують виконувати моніторинг якості масивів поверхневих вод басейну Дону, де дозволяє оперативна військова ситуація.

Лабораторія моніторингу вод Південного регіону забезпечує виконання вимірювань фізико-хімічних показників у місцях питних водозаборів та на транскордонних ділянках, а також активно готується до початку хроматографічних досліджень.

Усі управління та офіси, відповідальні за відбори проб води, забезпечують виконання програми державного моніторингу вод, оперативний відбір проб води, у т.ч. при відновленні доступу до деокупованих територій, та їх доставку до лабораторій.

І як результат злагодженої роботи, у серпні маємо 70% відібраних проб води від кількості пунктів передбачених Програмою.

Дякуємо кожному та кожній за віддану роботу, попри війну і повітряні тривоги. Разом до перемоги! Слава Україні!

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…