Всесвітній день моніторингу води – свято для кожного!

18 вересня всією країною ми відзначаємо Всесвітній день моніторингу води, адже якість води важлива для кожного.

Сьогодні Держводагентство здійснює державний моніторинг якості води за європейськими стандартами, повідомляє Державне агентство водних ресурсів України.

Діагностичний та операційний моніторинг українських річок здійснюється відповідно до Програми державного моніторингу вод, затвердженої наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 31.12.2020 № 410.

Результати моніторингу є основною базою для встановлення екологічного та хімічного стану масивів поверхневих вод та оцінки їх змін.

Утворена ефективна платформа досліджень українських річок – 4 базові регіональні лабораторії Держводагентства трансформовані та облаштовані сучасним обладнанням.

Сьогодні, у Всесвітній день моніторингу води, лабораторії Держводагентства відкривають свої двері для охочих побачити роботу новітніх лабораторій в дії.

Важливо, що технічні можливості лабораторій продовжують розширюватися, що дає можливість збільшувати кількість масивів поверхневих вод охоплених моніторингом.

Для забезпечення точності та достовірності результатів вимірювань триває процес отримання лабораторіями акредитацій відповідно до вимог стандарту ISO/IEC 17025 «Загальні вимоги до компетенції випробувальних та калібрувальних лабораторій».

Ще одним важливим кроком на шляху до переходу на європейські підходи моніторингу вод став широкий скринінг забруднюючих речовин.

Такі дослідження є унікальними, адже проводились в Україні вперше. Подальше вимірювань показників виявлених за результатами скринінгу виконується у регіональних лабораторіях Держводагентства.

Запрошуємо усіх бажаючих завітати на день відкритих дверей та на власні очі побачити «закулісне» життя сучасних лабораторій.

Держводагентство високо цінує професіоналізм та відданість справі працівників сфери моніторингу вод та вітає всіх дотичних з Всесвітнім днем моніторингу води! Цьогорічні відзнаки від Держводагентства вже отримали фахівці лабораторій моніторингу вод!

Поділитися:
Дружня зустріч з громадськими ЕКОактивістами
16.04.2024 13:11
15 квітня до Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів завітали громадські ЕКОактивісти – менеджерка Представництва Austausch e.v. в Україні – Центру громадянського суспільства …
Роль стратегічної екологічної оцінки в повоєнному відновленні України
11.04.2024 16:00
11 квітня в режимі онлайн відбувся інформаційно-освітній вебінар щодо ролі стратегічної екологічної оцінки (СЕО) у повоєнному відновленні України. До віртуальної зустрічі долучились начальник і…
Управління охороною праці у водогосподарській галузі: нові ризики в умовах воєнного часу
10.04.2024 18:58
10 квітня начальник Сіверсько-Донецького БУВР, а також начальники відділів, служб та експлуатаційних дільниць управління долучились до участі у навчальному вебінарі «Управління охороною праці у…