Впровадження найкращих доступних технологій та методів управління: перспективи для України та досвід Європи і світу

27 вересня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучилися до участі в онлайн-зустрічі з міжнародними експертами, представниками громадськості та українського бізнесу, що була організована у форматі «Круглого столу» Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

Як повідомляється на вебсайті відомства, в ході зустрічі йшлося про застосування найкращих доступних європейських технологій та методів управління у питаннях моніторингу викидів у повітря та воду від установок, що підпадають під дію Директиви IED; а також у сферах обробки поверхонь за допомогою органічних розчинників та в ковальській і ливарній промисловості.

Реформа зменшення та контролю промислового забруднення в Україні – це не лише крок до євроінтеграції. Ця реформа змінить підхід до застарілої довкіллєвої дозвільної системи, що має низку ризик-факторів, а також сприятиме захисту довкілля та покращенню життя українців”, – наголосила заступниця Міністра Вікторія Киреєва.

За її словами, в умовах війни впровадження змін не втратило своєї актуальності. Як наголошує Міністр Руслан Стрілець, тепер Україні ще більш важливо прийняти базис, який дозволить економіці відбудуватися по-новому – не за радянськими, а за європейськими стандартами. Україні потрібно буде відбудувати промисловість східних та південних регіонів. І впровадження 75-ї Директиви ЄС в країні та найкращих доступних технологій на українських підприємствах – суттєва інвестиція у майбутнє.

Досвідом впровадження найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ) у Європейському Союзі поділилися в рамках онлайн-зустрічі фахівці European IPPC Bureau, а також їх чеські колеги. Говорили і про світовий досвід впровадження НДТМ або їх аналогів. Наприклад, як відзначила експертка OECD, європейські НДТМ широко використовує Ізраїль. Деякі проєкти, що ґрунтуються на європейському підході, впроваджені в Індії та Пакистані. Своє регулювання є і в Китаї, а США мають свою специфіку в кожному окремому штаті.

Таким чином увесь цивілізований світ рухається шляхом зменшення промислового забруднення, й Україна також не може стояти на місці.

Нагадаємо, що в рамках імплементації положень Директиви Європейського Парламенту та Ради 2010/75/ЄС від 24.11.2010 про промислові викиди (інтегрований підхід до запобігання забрудненню та його контролю) є обов’язковим застосування суб’єктами господарювання найкращих доступних технологій та методів управління і досягнення встановлених відповідно до них гранично допустимих викидів.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…