Водники відмічають, що рівні води річок в суббасейні Сіверського Дінця вище за минулорічні

В суббасейні Сіверського Дінця перший місяць маловодного періоду цього року виявився за погодними умовами нестійким, тобто якщо в першій половині червня спостерігалась прохолодна погода, то в другій встановилась висока, в окремі дні навіть спекотна погода. Опади різної інтенсивності (від слабких і помірних до сильних злив з градом та шквалами) відмічались переважно протягом першої половини місяця і по території розподілялись нерівномірно.

Дощі, які пройшли у першій половині місяця, на більшості річок в басейні Сіверського Дінця обумовили незначний дощовий паводок, так по р. Деркул (смт. Біловодськ) 11 червня було зафіксовано незначний вихід води на заплаву без негативних наслідків.

Гідрометеорологічні умови, які склалися протягом червня, посприяли підтримці рівнів води в річках суббасейну Сіверського Дінця та збереженню ресурсу у водосховищах.

Так, на початок липня (станом на 09.07.2021) рівні води в річках в суббасейні Сіверського Дінця по основним водпостам вище за минулорічні, а саме: по Харківській області на 1-107 см; по Донецькій області на 14-34 см; по Луганській область на 16-26 см.

Водосховища комплексного призначення, які регулюють річковий стік в суббасейні Сіверського Дінця (крім тимчасово окупованої території), працюють відповідно до диспетчерських графіків Правил експлуатації, їх наповнення в середньому складає 90%, що має забезпечити водою населення та галузі економіки впродовж маловодного періоду року.

Через нестійкі погодні умови басейновим управлінням вживались заходи щодо оперативного коригування режимів роботи основних регуляторів стоку Печенізького та Оскільського водосховищ, для забезпечення сталої роботи водогосподарського комплексу.

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…