Водно-екологічні проблеми району басейну річки Дон в центрі уваги влади й громад регіону

Тривають регіональні обговорення головних водно-екологічних проблем району басейну річки Дон та заходів для покращення стану водних об’єктів Східного регіону з представниками територіальних громад.

7 вересня у Харкові до обговорення долучились також представники органів влади, комунальних підприємств та громадських організацій Харківської області, 9 вересня в Сєвєродонецьку – Луганської області. Сьогодні, 10 вересня у Слов’янську зустрілись для обговорення представники територіальних громад Донецької області.

Водні проблеми району басейну річки Дон у центрі громадських обговорень

Обговорення проводяться у рамках спільної проєктної діяльності Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Державного агентства водних ресурсів України. Такі заходи є важливою складовою залучення заінтересованих сторін до розроблення Плану управління річковим басейном Дону. На цьому акцентував увагу присутніх у своїй доповіді начальник Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Сергій Трофанчук.

У кожній з областей експерти проєкту представили огляд водно-екологічних проблем району басейну річки Дон з урахуванням місцевої специфіки. Так, основними водно-екологічними проблемами басейну визначено:

  • органічне та біогенне забруднення;
  • забруднення небезпечними речовинами та ризики аварійних забруднень;
  • проблеми, пов’язані з гідроморфологічними змінами;
  • забруднення та виснаження підземних вод.

Додатково до водно-екологічних проблем віднесено вплив змін клімату, засмічення, інвазивні види, посухи та повені, збройний конфлікт.

В ході обговорень з громадами експерти проєкту презентували свої пропозиції заходів для вирішення визначених водно-екологічних проблем у короткостроковій та довгостроковій перспективі.

У подальшому результати зазначених обговорень буде враховано при підготовці проєкту програми заходів Плану управління річковим басейном Дону для досягнення доброго екологічного стану водних об’єктів.

Поділитися:
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…