Водники Сіверського Дінця застерігають: незважаючи на дощовий травень, влітку ймовірна низька водність річок

Враховуючи гідрологічну ситуацію поточного року в басейні Сіверського Дінця (відсутність водопілля), в квітні 2020 року водність річок басейну становила всього 15-35% норми. На більшості річок рівні води наблизились до мінімальних значень за багаторічний період спостережень.

Але в травні в басейні Сіверського Дінця спостерігалась прохолодна погода (на 10-20 нижча за кліматичну норму) з достатньою кількістю опадів, що сприяло підвищенню водності річок.

За даними Харківського регіонального центру з гідрометеорології сума опадів за травень на переважній частині басейну коливалась у межах 80-165% від норми, за винятком Харківської та деяких частин Донецької областей, де інтенсивність дощів була більшою і кількість опадів становила 170-335% місячної норми.

Опади уповільнили інтенсивність зменшення водності річок, але суттєвого впливу на гідрологічну ситуацію не мали (див. – гідрографи рівнів води).

Середня місячна водність р. Сіверський Донець та його приток, р. Оскіл (Харківська область), річок Приазов’я (Донецька область) у травні склала 45-100% норми, за винятком р. Деркул (Луганська область), де водність склала 137% норми.

Опади, які пройшли у регіоні, обумовили короткочасні підйоми рівнів води на річках басейну Сіверського Дінця. Добові підйоми були у межах 3-10 см, на деяких річках досягали 20-40 см.

На більшості річок регіону спостерігалось поступове підвищення рівнів води, яке на кінець місяця становило:
- на р. Сіверський Донець, р. Оскіл (водпост Куп’янськ) та річках Донбасу від 1 до 66 см,
- на малих річках Харківської області від 4 до 134 см. 30 травня на р. Лопань біля смт. Козача Лопань відмічався вихід води на заплаву.

Наведені гідрографи підтверджують, що опади, які пройшли протягом травня, суттєво не вплинули на рівні води в руслі річки Сіверський Донець та при цьому посприяли наповненню основних руслорегулюючих водосховищ. Так, станом на 03.06.2020 наповнення Печенізького водосховища складає 387 млн. м3 або 101% від НПР (за травень наповнилось на 6 млн. м3) та Червонооскільського водосховищ 433,3 млн. м3 або 99,6% від НПР (за травень наповнилось на 5,6 млн. м3).

Додатково накопичені у водосховищах ресурси дадуть можливість їх оптимального використання протягом маловодного періоду, зважаючи на те, що на більшості річок басейну, за консультативними прогнозами Харківського регіонального центру з гідрометеорології, залишається імовірність формування гідрологічної посухи (маловоддя) з можливими негативними наслідками для різних секторів економіки, населення і довкілля.

Встановлення оптимальних режимів роботи водосховищ комплексного призначення, в тому числі основних руслорегулюючих Печенізького та Червонооскільського, та водогосподарських систем у суббасейні Сіверського Дінця району річкового басейну Дон у межах Харківської, Донецької та Луганської областей (крім тимчасово окупованої території) на літньо-осінню межень 2020 року на засіданні Міжвідомчої комісії, яке проводилось Сіверсько-Донецьким басейновим управлінням водних ресурсів 4 червня 2020 року, має забезпечити стале функціонування водогосподарського комплексу в умовах очікуваної низької водності без обмеження діяльності водокористувачів всіх галузей економіки.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…