Водні питання – в центрі уваги Сіверської територіальної громади

Питанням водних ресурсів на території Сіверської міської територіальної громади було присвячено чергове засідання робочої групи проєкту «Експертна допомога громаді Сіверської ОТГ в доопрацюванні Стратегії розвитку до 2025 року, щодо охорони довкілля».

В якості експерта проєкту доповідачем виступила заступник начальника відділу водних об’єктів та ТЕБ Сіверсько-Донецького БУВР Тетяна Ігнатенко. Вона озвучила інформацію про водогосподарську діяльність, яка здійснюється на території Сіверської територіальної громади, та розповіла про якість поверхневих вод за даними державного моніторингу, який виконується Лабораторією моніторингу вод Східного регіону у двох пунктах моніторингу на території громади. Експертка з водних ресурсів також наголосила про необхідність проведення інвентаризації 24 водних об’єктів та стану гідротехнічних споруд на них, а також взяття на баланс 4 безхазяйних ГТС.

Представлена інформація дозволить врахувати потрібні заходи для поліпшення управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів території Сіверської міської територіальної громади.

Синергія водників з об’єднаними територіальними громадами

Одним із головних напрямків розвитку громади є забезпечення охорони, відтворення та екологічної реабілітації водних об’єктів (ревіталізації малих річок). За словами Тетяни Ігнатенко, важливим природоохоронним заходом є відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану русла р. Бахмутка та її приток, в т.ч. річки Суха на ділянках протяжністю 5,42 км на території Сіверської МТГ. Цей захід було рекомендовано проєктом ТЕО «Поліпшення гідрологічного режиму та покращення екологічного стану р. Сіверський Донець в Харківській, Донецькій та Луганській областях», розробленим на замовлення Держводагентства.

Фахівчиня водної сфери також звернула увагу на важливість підвищення екологічної свідомості населення і навела приклад еколого-просвітницької діяльності Сіверсько-Донецького БУВР у цьому напрямі. Серед цікавих екологічних ідей, які прозвучали від мешканців Сіверської громади, стала ініціатива створення ЕКОстежки вздовж річки Бахмутка. Це дозволить не тільки поліпшити стан прибережної смуги, а й популяризувати екологічний спосіб життя. Ця та інші ідеї будуть включені до Плану дій по реалізації стратегії для подальшого обговорення та прийняття.

До уваги водокористувачів!

Примітка:

Проєкт «Експертна допомога громаді Сіверської ОТГ в доопрацюванні Стратегії розвитку до 2025 року, щодо охорони довкілля» реалізується за підтримки демократичної програми Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проєкту EU4USociety від Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

В рамках проєкту вже відбулось дослідження у форматі фокус груп щодо екологічних питань мешканців Сіверської МТГ, був проведений семінар і наразі триває збір інформації від експертів проєкту, які є членами робочої групи.

Поділитися:
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…