Військова агресія рф призводить до виникнення серйозних загроз глобальній продовольчій безпеці

Військові дії, що веде рф на території України, вкрай негативно впливають на функціонування продовольчих систем і призводять до виникнення серйозних загроз глобальній продовольчій безпеці. Основне наше завдання – перемога у цій війні, і тоді Україна зможе впевнено наростити свій експортний потенціал агропромислової продукції.

Про це зазначив Голова Держводагентства Олексій Кузьменков під час виступу на COP27 — 27-ма Конференція Організації Об’єднаних Націй зі зміни клімату, яка з 6 по 18 листопада 2022 року проходить в Шарм-ель-Шейху, повідомляє вебсайт Держводагентства.

Україна тривалий час позиціонується як гарант продовольчої безпеки та входить до п’ятірки світових лідерів-експортерів зернових, зернобобових та олійних культур. Внесок України до світового продовольчого ринку у 2021 р. був еквівалентним забезпеченню продовольством близько 400 млн. осіб.

Застосування зрошення та дренажу дає змогу незалежно від погодних умов підвищити врожайність сільськогосподарських культур у два-три рази порівняно з богарними умовами.

Зараз вода стала елементом шантажу зі сторони країни-агресора. рф обмежує доступ до води, щоб загострити глобальну продовольчу безпеку, шляхом порушення режимів роботи водних об’єктів через руйнування гідротехнічних споруд та неконтрольованого скиду води з метою затоплення населених пунктів, що призводить до зменшення рівнів води у водосховищах та ставить під загрозу стабільне постачання води для питних та комунальних потреб, а також зрошення.

Крім того, 85% площ зрошувальних земель опинились на окупованій території.

Окупантом захоплено два найбільші канали – Каховський магістральний та Північно-Кримський, що забезпечували полив на 55% зрошувальних землях.

Уряд підготував план повоєнного відновлення та відбудови країни. Відновлення зрошення є ключовим інструментом розвитку агропромислового сектору та нарощування експортного потенціалу України, мінімізації впливу зміни клімату.

Джерело: вебсайт Держводагентства

Поділитися:
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…
Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"
26.04.2024 13:32
28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації…
Семінар з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні
25.04.2024 19:44
25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у семінарі з імплементації Водної рамкової директиви в Баварії та Україні. Захід…