Війна за воду. Як врятувати українські водойми від наслідків бойових дій?

Сьогодні, 29 листопада, начальник Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Сергій Трофанчук долучився до онлайн-дискусії на тему: «Війна за воду. Як врятувати українські водойми від наслідків бойових дій?»

Подія була організована ГО «Докудейз» в межах XIX Міжнародного Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на платформі онлайн-кінотеатру DOCUSPACE.

Модератором заходу виступив досвідчений журналіст Євген Павлюковський, а співрозмовницями стали адвокатка Софія Шутяк, експертка з питань політики Всесвітнього фонду природи WWF-Україна; кандидатка географічних наук Оксана Коноваленко, керівниця напряму «Вода» WWF-Україна, та режисерка кіно Олеся Моргунець-Ісаєнко, авторка документального фільму «І кожна річка…», який демонструватиметься в рамках фестивалю.

До роботи над цим фільмом долучались і фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів: восени 2021 року супроводжували знімальну групу під час зйомок на Донеччині, охоче ділячись знаннями і досвідом.

В ході дискусії йшлося про те, що вплив війни на довкілля важко переоцінити і що екологічні злочини рф вже завдали Україні мільйонних збитків.

На прикладі водно-екологічних проблем басейну Сіверського Дінця розглянули ті антропогенні тиски на водні об’єкти, які додалися внаслідок збройної агресії рф.

Спікери однозначно погодились із думкою, що держава-агресор має відповісти за екоцид та відшкодувати завдані збитки. Обговорили й механізми відновлення постраждалих екосистем водних об’єктів, серед яких першочерговим є реалізація програми заходів Планів управління річковими басейнами та впровадження природоорієнтованих рішень…

Переглянути запис прямого ефіру можна на Фейсбук-сторінці Rights Now Правозахисна програма Docudays UA.

Поділитися:
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…
Творчий конкурс «Сіверський Донець – очима молоді» 2024
22.03.2024 08:05
У Всесвітній день води 22 березня оголошуємо старт творчого конкурсу «Сіверський Донець – очима молоді» 2024. Його учасниками можуть стати школярі і студенти Харківської, Донецької і Луганської…