Відтворення водних біоресурсів у басейні Сіверського Дінця

Осінь – традиційна пора зариблення водойм, адже осінній мальок швидше набирає потрібної ваги і краще адаптується до природних умов.

З метою відтворення водних біоресурсів водойм загальнодержавного значення з території насосної станції Лиманської експлуатаційної дільниці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів у с. Яцківка Слов’янського району 30 жовтня 2019 року відбулось планове зариблення Червонооскільського водосховища.

До водойми об’ємом 435,1 млн.м3 випущено 29 тисяч екземплярів дворічного молодняка середньою вагою 200 грамів. Товстолоб (24 тис. екз.), короп (4 тис. екз.) та білий амур (1 тис. екз.) були закуплені працівниками підприємства «Оскіл» у Куп’янському рибгоспі для збереження сталих запасів прісноводної риби. Ці види вважаються рибами-меліораторами, що покращують стан водних екосистем, оскільки харчуються водоростями (в тому числі й шкідливими синьо-зеленими) і відтак рятують водойми від надмірного заростання, при цьому не конкуруючи між собою у виборі харчів. Таким же чином на початку жовтня понад 2,5 тонн малька риб-меліораторів було вселено у водойми-охолоджувачі Слов’янської ТЕС.

Зариблення проводилось відповідно до Порядку штучного розведення (відтворення), вирощування водних біоресурсів та їх використання, затвердженого наказом Міністра аграрної політики та продовольства України. Контроль за процесом зариблення та охорону місць вселення водних біоресурсів здійснюють спеціалісти Управління Державного агентства рибного господарства у Донецькій області.

Оскільки Червооскільське водосховище входить до складу водогосподарського комплексу басейну Сіверського Дінця (здійснює багаторічне компенсуюче регулювання стоку р. Оскіл, забезпечуючи подачу води в канал Сіверський Донець-Донбас), його зариблення відбулось у присутності фахівців водної галузі та громадськості, а саме начальника Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Сергія Трофанчука, начальника Лиманської експлуатаційної дільниці Валерія Власова та голови громадської організації «Сіверський Донець – відродження» Віктора Антоненка.

Зариблення водойм промисловими видами риб – невід’ємна складова відновлення рибогосподарського потенціалу водойм України та відтворення водних біоресурсів басейну Сіверського Дінця.

Поділитися:
Онлайн-семінар: Кількісне планування управління водними ресурсами в східних країнах-партнерах
08.07.2024 19:09
8 липня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів узяли участь в онлайн-семінарі на тему кількісного планування управління водними ресурсами у східних країнах…
Продовжуємо допомагати силам оборони Донеччини
05.07.2024 15:32
Напередодні десятої річниці звільнення Слов’янська і Краматорська від проросійських терористів силам оборони Донеччини передано чергову партію «їжаків». Спеціальні шипи з арматури і металу,…
Відзначаємо десяту річницю звільнення Слов’янська від проросійських терористів
05.07.2024 14:13
5 липня 2024 року виповнилось 10 років з того пам’ятного дня, коли жовто-блакитний національний прапор знов замайорів над Слов’янськом. Після понад двомісячної окупації російськими найманцями і…