Відновлення водно-болотних угідь як складова досягнення екологічних цілей

Болота є одними з найважливіших екосистем на Землі, їх унікальні функції в глобальному масштабі прирівнюються до значення тропічних лісів. Найвагомішу роль відводять функціям акумуляції біогенної матерії, депонуванню важких металів і парникових газів, водорегуляції і захисту водних ресурсів від виснаження та збереженню біорізноманіття генофонду.

Саме про це йшлося в ході навчально-практичного семінару «Відновлення водно-болотних угідь як складова досягнення екологічних цілей щодо доброго стану масивів поверхневих та підземних вод, пом'якшення кліматичних змін та зменшення карбонових викидів», організованого 12 квітня Громадською спілкою "Всесвітній фонд природи України" (WWF-Україна) спільно з Центром підвищення кваліфікації працівників водного господарства України.

Водний напрям WWF-Україна впроваджує проєкти для збереження та відновлення прісноводних екосистем, які підтримують життя людей та природи, маючи на меті допомогти поверненню до природного стану прісноводних екосистем нашої країни. Це передбачає відновлення вільної течії річок, водно-болотних угідь та «озеленення» малої гідроенергетики України.

Навчально-практичний семінар було підготовлено експертами WWF-Україна в рамках проєкту «Living Danube Partnership Bridge Project», метою якого є відновлення сфагнового оліготрофного болота «Глуханя», для фахівців з управління водними ресурсами, кліматологів, спеціалістів, які реалізують міжнародну діяльність в галузі звітування за конвенціями та фахівців з реалізації кліматичної, водної стратегії та стратегії з біорізноманіття. До участі в онлайн-семінарі долучились і фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

Під час семінару було висвітлено проблематику відновлення водно-болотних угідь в Україні, в тому числі з правової точки зору, продемонстровано методики підрахунку емісії парникових газів та калькуляцію викидів парникових газів, на основі яких відбудеться планування технічних рішень, приділено увагу моніторингу і оцінці проєкту з відновлення ландшафту та екосистемних функцій болота і в цілому скорочення емісії.

Учасники також мали можливість ознайомитися з польським досвідом відновлення водно-болотних територій та труднощами стосовно включення заходів із відновлення таких територій до Планів управління річковими басейнами (ПУРБ).

Примітка: Всесвітній фонд природи WWF – одна з найвпливовіших та найбільш незалежних природоохоронних організацій у світі, що нараховує понад 5 мільйонів прихильників і має представництва у більш ніж 100 країнах світу. Місія WWF полягає у тому, щоб зупинити деградацію природних систем планети та побудувати майбутнє, в якому людина житиме в гармонії з природою. Цього можна досягти шляхом збереження біорізноманіття планети; раціонального використання природних ресурсів; зменшення забруднення та марнотратного споживання. Основні напрями, в яких працює WWF, – охорона лісів, прісноводних водойм, морів та океанів, збереження видів флори та фауни, мінімізація використання токсичних речовин, зміна клімату.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…