В. Шліхта: налагодження конструктивної комунікації з усіма зацікавленими сторонами є надзвичайно важливим для розвитку водної галузі

Учора, 10 березня, відбулася нарада за участю Голови Миколаївської ОДА Віталія Кіма, Голови Державного агентства водних ресурсів України Валентина Шліхти, начальника УКРІ Тараса Кота та представників аграрного сектору з обговорення роботи Управління каналів річки Інгулець та підготовки до зрошувального сезону. Варто зазначити, що зустрічі такого роду на Миколаївщині за підтримки очільника облдержадміністрації є надзвичайно вагомими й надалі схожі обговорення проходитимуть на систематичній основі у форматі робочих зустрічей із залученням усіх зацікавлених сторін.

Про це повідомляє сайт Державного агентства водних ресурсів України.

«Конструктивний діалог з місцевою владою, аграріями та водокористувачами є надзвичайно важливим для розвитку водної галузі. Адже всі події, які відбуваються у водному секторі, реалізовуються на місцях, а не в Києві», — наголосив Голова Держводагентства.

У вітальному слові Валентин Шліхта зазначив, що ключовим пріоритетом розвитку водної галузі є досягнення доброго стану водних ресурсів, що є головною вимогою рамкової водної Директиви 2000/60/ЄС, імплементація якої в Україні є одним з пріоритетів Держводагентства. І надзвичайно важливим в цьому напрямку, за словами очільника Держводагентства, є дотримання чіткого балансу між економічними, соціальними та екологічними інтересами.

Важливим пріоритетом діяльності Державного агентства водних ресурсів України також є забезпечення централізованим водопостачанням сільських населених пунктів, які досі користуються привізною водою. У зв’язку з цим Валентин Шліхта поінформував учасників наради, що вже в цьому році затверджений бюджет, де передбачено фінансування інвестиційного проєкту добудови Казанківського групового водопроводу.

Враховуючи останні кліматичні зміни та досвід минулих років, особливо гостро в південних регіонах України постає проблема застосування гідротехнічної меліорації земель. Саме це питання й стало ключовим на порядку денному обговорення, оскільки воно найбільше хвилює сільгоспвиробників Миколаївщини.

За словами Валентина Шліхти, вже з минулого року розмови про стратегічну важливість водних ресурсів перейшли до реальної уваги від перших осіб влади — Президента, Прем’єр-міністра та Уряду. Керівництво держави готове надавати державні гарантії для залучення інвестицій в водогосподарсько-меліоративний комплекс, адже меліорація сьогодні є інвестиційно привабливою.

«В нас є дуже великий потенціал. Якщо ми говоримо про Миколаївську область, то це практично 190 тис. га меліорованих земель. Це реальний потенціал зрошення і, відповідно, збільшення урожайності та розвиток аграрного сектору в регіоні», — зазначив Валентин Шліхта.

Впродовж засідання Голова Держводагентства надав змістовні відповіді на усі питання аграріїв, у тому числі й найгостріші. Зокрема палкі дискусії точились навколо проблеми якості води р. Інгулець. На що Валентин Шліхта запевнив учасників, що оздоровлення річки буде обов’язково доведене до кінця та закликав усіх до спільної участі в обговоренні комплексних рішень цього питання.

За результатами наради сторони визначили конкретні дії для подальшої спільної роботи і розвитку водогосподарсько-меліоративного комплексу в регіоні та заходів щодо забезпечення аграрного сектору Миколаївщини водними ресурсами.

Поділитися:
Якісний стан водних об’єктів суббасейну Сіверського Дінця у березні 2024 року
23.04.2024 16:47
Лабораторія моніторингу вод Східного регіону Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів продовжує виконання моніторингу поверхневих вод у суббасейні Сіверського Дінця району…
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…