В Донецькій області розпочато додаткові дослідження стану якості поверхневих вод

14 нових пунктів спостережень з’явились на карті моніторингу стану поверхневих вод, який виконують фахівці лабораторії Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

Моніторингові пункти розташовані не тільки в басейні Сіверського Дінця (на річках Казенний Торець, Кривий Торець та Бахмутка), а й у басейнах річок Приазов’я (на річках Кальміус та Кальчик) та Нижнього Дніпра (на річках Самара, Бик та Вовча).

Додаткові спостереження в місцях найбільш інтенсивного антропогенного навантаження передбачені новою Регіональною програмою* моніторингу стану довкілля в Донецькій області на 2020-2024 роки. Кошти на це виділяються з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Донецької області, зокрема на 2020 рік заплановано 610 тис. грн.

Додаткові пункти спостережень встановлені з метою розширення мережі моніторингу та отримання інформації про якісний стан поверхневих вод по всіх басейнах річок Донецької області. Адже з 2019 року спостереження на цих річках не здійснюються через відсутність програми діагностичного моніторингу по басейнах річок Приазов’я та Нижнього Дніпра в рамках розробки Планів управління річковими басейнами.

13 травня фахівцями Сіверсько-Донецького БУВР на виконання Регіональної програми моніторингу стану довкілля в Донецькій області відібрані проби води у п’яти пунктах спостережень.

Виконання вимірювань здійснюватиметься по 25 показниках: рН, розчинний кисень, амоній-іон, нітрати, нітрити, БСК5, ХСК, фосфати, зважені речовини, жорсткість, хлориди, сульфати, СПАР, нафтопродукти, алюміній, залізо заг., кадмій, кобальт, марганець, мідь, нікель, ртуть, свинець, цинк, хром заг.

Дані моніторингових досліджень будуть надані до обласного департаменту екології та природних ресурсів для подальшого комплексного аналізу стану довкілля в Донецькій області.

Також відзначимо, що вказаною Регіональною програмою передбачено дооснащення лабораторії Сіверсько-Донецького БУВР технічними засобами вимірювальної техніки на загальну суму 126 тис. грн.

Примітка: *Регіональна програма моніторингу стану довкілля в Донецькій області на 2020-2024 роки затверджена розпорядженням голови Донецької облдержадміністрації від 13.01.2020 № 20/5-20. Ініціатором розробки Програми є департамент екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації; співрозробником Програми є НДУ «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» (м. Харків).

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…