В Держводагентстві презентовано дорожню карту розвитку сучасного європейського моніторингу вод в Україні

Україна впевнено крокує шляхом впровадження стандартів ЄС у сфері якості води та управління водними ресурсами. Та для налагодження повноцінного європейського моніторингу та покриття ним усієї України маємо зробити ще багато кроків. Начасі виконання нового Порядку здійснення державного моніторингу вод, що набув чинності з 1 січня 2019 року, вимагає не лише організаційних зусиль, а й сучасного обладнання та навчання спеціалістів.

Саме про це йшлося 15 листопада 2019 року в ході робочої зустрічі фахівців Держводагентства з керівниками басейнових управлінь, на базі яких наразі створюються чотири сучасні лабораторії моніторингу вод для визначення хімічного стану водних масивів. Одна з них – лабораторія Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, де вже з січня 2019 року розпочато виконання діагностичного моніторингу вод у басейні Дону відповідно до нового Порядку і наразі ведуться ремонтні роботи з метою створення відповідних умов для встановлення нового сучасного обладнання, що дозволить виконувати вимірювання по всіх пріоритетних та специфічних показниках (докладніше). А місяць тому фахівці лабораторії пройшли навчання та тренінги з визначення пріоритетних забруднюючих речовин відповідно до Водної Рамкової Директиви ЄС у Центральній дослідній лабораторії Головної інспекції по охороні довкілля Польщі.

Відповідно до «дорожньої карти» цілей розвитку моніторингу вод в Україні Перший заступник Голови Держводагентства Михайло Хорєв озвучив наступні кроки – це підготовка програми моніторингу для всіх річкових басейнів, акредитація лабораторій по ISO 17025 та поступове збільшення покриття моніторингом масивів поверхневих вод України. Говорилось також про збільшення потужностей лабораторії моніторингу вод Дністровського БУВР за допомогою придбання додаткового обладнання, пришвидшення підготовчих процесів для запуску лабораторії в БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю, завершення оснащення лабораторії у МОЗМ дніпровських водосховищ та її запуск у ІІ півріччі 2020 року, а також у цей же період часу розширення функціоналу лабораторії Сіверсько-Донецького БУВР (докладніше).

До кінця поточного року буде сформовано програму діагностичного моніторингу на 2020 рік для річкових басейнів Дністра, Дунаю та Вісли та операційного – для басейну Дону в частині виконання її Агентством. Отримані дані стануть основою для підготовки реалістичних планів управління річковими басейнами для досягнення доброго стану вод відповідно до європейських стандартів якості.

В цілому, до 2022 року Україна матиме повну картину щодо хімічного стану масивів поверхневих вод, а у подальшому – запровадження дослідницького моніторингу, який забезпечить виїзд по «гарячих точках» та оперативне реагування у випадках аварійних забруднень (докладніше).

Крім того, присутніми було обговорено процес оптимізації лабораторій моніторингу вод та ґрунтів у водогосподарських організаціях та створення на Херсонщині у БУВР нижнього Дніпра лабораторії, яка за злагодженої логістики зможе виконувати дослідження якості ґрунтів майже для всієї країни. Питання створення сучасної лабораторії моніторингу якості ґрунтів актуальне у сучасних умовах відкриття ринку землі, особливо для аграріїв, які стануть потенційними споживачами таких послуг.

Поділитися:
Флешмоб #Одягнивишиванку!
16.05.2024 12:17
Вже 18-й рік поспіль у третій четвер травня святкують Всесвітній день ВИШИВАНКИ. Це свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського вбрання. …
Відновлення водних ресурсів як концепція стійкості України
15.05.2024 17:52
15 травня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до перегляду онлайн-трансляції галузевої конференції «Відновлення водних ресурсів як концепція…
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…