В Апараті РНБО України розглянуто питання безпеки водних ресурсів держави

Голова Держводагентства Валентин Шліхта взяв участь у засіданні робочої групи Ради національної безпеки і оборони України з питань безпеки водних ресурсів держави та забезпечення населення якісною питною водою в населених пунктах України, яке проводив Секретар РНБО України Олексій Данілов.

Під час засідання представники міністерств і відомств, наукових установ, фахівці Апарату РНБО України розглянули питання щодо стану поверхневих водних об’єктів та прогнозні показники забезпеченості населення і галузей економіки України поверхневими водними ресурсами протягом 2021 року, йдеться на офіційному сайті Ради національної безпеки і оборони України.

Секретар РНБО України підкреслив, що підхід до розв’язання проблем водних ресурсів та забезпечення населення якісною питною водою має бути комплексним, і органи місцевого самоврядування несуть відповідальність за якість води, яка постачається населенню на території тієї чи іншої громади.

Також О. Данілов наголосив на необхідності розробки загальнодержавної програми очищення річок та озер. У цьому контексті, на думку Секретаря РНБО України, ключовим питанням є проведення інвентаризації поверхневих водних об’єктів та підземних джерел питної води.

«Усі водні об’єкти повинні мати власника – чи це є орган місцевого самоврядування, чи державна установа, які нестимуть повну відповідальність за належне утримання цих об’єктів», - сказав він, додавши, що підписаний напередодні Президентом України Володимиром Зеленським закон про земельну децентралізацію відкриває для цього усі можливості.

Під час засідання також йшлося про необхідність залучення інвестицій для модернізації систем централізованого водопостачання, впровадження сучасних технологій очищення води, підготовку проєктів альтернативних джерел водозабезпечення населених пунктів у маловодних регіонах України, необхідність розробки нової Кліматичної програми України тощо.

*З матеріалами сайту Ради національної безпеки і оборони України

"

Поділитися:
Дню екологічних знань і Дню довкілля присвячено
19.04.2024 16:11
Фахівці Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів долучились до участі у заходах, присвячених Дню екологічних знань 15 квітня (International Environmental Awareness Day), що…
Проведення публічного громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (2025-2030)
19.04.2024 10:31
30 квітня 2024 року відбудеться захід з публічного обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (суббасейни Сіверського Дінця та Нижнього Дону). Захід відбудеться у форматі…
Держводагентство напрацьовує механізми посилення інституційної стійкості, що є особливо важливим в умовах війни
18.04.2024 13:51
Про це Голова Агентства Михайло Янчук повідомив під час онлайн-участі у круглому столі «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість», який відбувся у…