У фокусі обговорень громадськості – шкода водним ресурсам внаслідок збройної агресії рф

Громадська рада при Державному агентстві водних ресурсів України обговорила питання методології оцінки завданої шкоди довкіллю, збитків і потреб внаслідок збройної агресії рф, повідомляє сайт відомства.

При Державному агентстві водних ресурсів України відбулося чергове засідання громадської ради під головуванням заступника голови громадської ради Павла Гвозденка. Він поінформував учасників про кадрові зміни, що відбулися у Держводагентстві, а саме призначення Голови та заступників Голови відомства.

З вітальним словом на засіданні громадської ради виступив заступник Голови Держводагентства Ігор Гопчак. Він привітав присутніх від імені керівництва Агентства та коротко ознайомив представників громадськості з ключовими стратегічними напрямками діяльності відомства, серед яких:

  • розробка планів управління річковими басейнами;
  • впровадження державного моніторингу вод за європейськими стандартами;
  • розробка та впровадження пілотних проєктів з ревіталізації та ренатуралізації водотоків тощо.

У ході засідання члени громадської ради, в числі яких є і представники громадськості басейну Сіверського Дінця, одноголосно затвердили звіт роботи громадської ради за 2020-2021 рр. та план роботи дорадчого органу на поточний рік, з можливістю внесення змін та коригування графіків, з огляду на обставини, що склалися.

Ключовим питанням порядку денного стало обговорення методології комплексної оцінки завданої шкоди, збитків і потреб, внаслідок збройної агресії рф. Із зазначеної теми доповіла Ольга Жовтоног, директор МГО «Прімавера».

Доповідачка ознайомила присутніх з методикою розрахунку та оцінки збитків, завданих секторам економіки, відповідно до міжнародних стандартів. Зокрема розповіла про так звану Post-Disaster Needs Assessment (PDNA), – міжнародну загальноприйняту методологію для визначення фізичних збитків, економічних втрат та витрат на забезпечення потреб у відновленні після стихійних лих чи будь-яких катастроф через організацію скоординованого урядового процесу.

Ольга Жовтоног представила основні складові PDNA-методики, покроковий процес оцінки збитків, особливості використання методики для оцінки збитків у водному господарстві України тощо. Вона зазначила, що ця система базується на практично перевірених методах, має широке застосування у світі, а також передбачає комплексний багатогалузевий підхід та адаптацію до кожного унікального випадку.

Насамкінець доповідачка закликала учасників засідання до активного обговорення та консолідації зусиль навколо проблеми оцінки збитків та шкоди, завданих окупантами українським водним ресурсам.

За результатами обговорення члени громадської ради вирішили сформувати відповідний опитувальник щодо фіксації завданої шкоди, внаслідок збройної агресії рф, та передати його до Державного агентства водних ресурсів України на погодження та подальше залучення басейнових рад до процесу.

Учасники засідання одноголосно дійшли висновку, що при підготовці зазначеної методології необхідно напрацювати дієвий механізм оцінки збитків, що не дасть жодного шансу агресору уникнути відповідальності за злочини проти українського довкілля.

Поділитися:
Навчання: «Управління промисловими відходами: хвостосховища»
28.03.2024 14:20
27 березня фахівці Сіверсько-Донецького БУВР взяли участь в онлайн-навчанні «Управління промисловими відходами: хвостосховища», організованому Центром підвищення кваліфікації працівників водного…
Футболки з Водяним Драконом – для ЕКОсвідомих дітей Слов’янська
25.03.2024 19:55
25 березня в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів відбулось урочисте нагородження фіналістів мінімарафону «Водяний Дракон». Мінімарафон «Водяний Дракон» був організований…
22 березня – Всесвітній день водних ресурсів
22.03.2024 08:18
Щорічно вже 31-й рік поспіль 22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів. Мета його заснування Генеральною Асамблеєю ООН – нагадати про надзвичайну важливість води для навколишнього…