Тиждень охорони праці 2024: "Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату"

28 квітня щороку у Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі відзначається День охорони праці в Україні, якому передує Тиждень охорони праці. У 2024 році за рекомендаціями Міжнародної організації праці (МОП) він проходить під гаслом: «Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату» і присвячений впливу зміни клімату на безпеку та здоров’я у робочому середовищі.

За словами очільниці групи з безпеки і гігієни праці МОП Манал Азз: «Питання безпеки та гігієни праці мають стати частиною нашої відповіді на зміну клімату – як політики, так і дій. Адже робота в безпечному та здоровому середовищі визнана одним із фундаментальних принципів і прав МОП у сфері праці. Перед обличчям цієї глобальної загрози зростає роль охорони праці та безпеки, яка стає одним із ключових напрямків політики у сфері сталого екологічного, економічного та соціального розвитку».

Мета тематичних заходів з нагоди Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі – привернути увагу до наявних проблем у сфері охорони праці, пов’язаних зі зміною клімату, зокрема посилення професійних ризиків, включаючи надмірну спеку, УФ-випромінювання, підвищення рівня забруднення повітря, великі промислові аварії, екстремальні погодні явища та інші чинники, що створюють небезпечні умови праці.

Україна, перебуваючи у стані війни, зіштовхується з додатковими викликами у сфері безпеки праці. Війна стала суттєвим чинником, який змінює «клімат» на робочих місцях та збільшує ризики виникнення промислових аварій та небезпечних ситуацій.

25 квітня начальник та фахівці Сіверсько-Донецького БУВР долучились до участі в інформаційно-просвітницькому онлайн-семінарі на тему: «Актуальні проблеми та перспективи розвитку охорони праці. Всесвітній день охорони праці 2024».

За участю експертів, представників уряду та державних установ, роботодавців та працівників учасники заходу обговорювали актуальні питання безпеки праці в умовах змін клімату і шукали відповіді на цю глобальну проблему.

Захід був організований Галузевим навчальним центром з питань охорони праці ДЗ «Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління» спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України за підтримки Державної служби України з питань праці.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…