Синергія влади й громади задля відновлення малих річок

Сьогодні, 16 листопада, відбулась робоча зустріч начальника Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Сергія Трофанчука та в.о. заступника начальника управління Олега Капленка з головою Нікольської територіальної громади Василем Мітько.

Серед питань, які потребували обговорення, – необхідність прийняття спільних заходів для покращення стану малої річки Каратиш (лівої притоки р. Берда довжиною 41 км), яка протікає по території Нікольської та Мангушської територіальних громад Маріупольського району.

Обстеження цього водного об’єкту фахівцями Сіверсько-Донецького БУВР показало, що річка терміново потребує ревіталізації. Причиною її пересихання є заростання русла очеретом, а прилеглої руслової і прируслової частини чагарником і деревостоєм. До того ж місцеві мешканці перегороджують русло річки, використовуючи її як ставок для вирощування водоплавних птахів.

Для відновлення вільної течії річки та покращення її гідрологічних умов вкрай необхідно усунути штучні перешкоди та провести розчистку русла від мулу і зайвої рослинності. Виконання комплексу робіт з ревіталізації малої річки призведе до відновлення біорізноманіття річкової екосистеми та покращення якості води як у річці, так і в колодязях місцевого населення.

У розмові з очільником територіальної громади фахівці водної сфери також акцентували увагу на посиленні співпраці з питань інвентаризації водних об’єктів на виконання Рішення РНБО «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади». А також про нововведення у звітності за спецводокористування за 2021 рік, які стосуються подання звітів за формою 2ТП-водгосп (річна) виключно в електронному вигляді через Портал електронних послуг Держводагентства https://e-services.davr.gov.ua/ вже починаючи з 1 січня 2022 року.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…