Стратегічний інструмент діяльності басейнових рад – План управління річковим басейном – в економічному розрізі

Перехід на європейські стандарти у водній сфері означає не тільки зміну законодавчої бази та структури водогосподарського комплексу. Інтегроване управління водними ресурсами за басейновим принципом вимагає кардинально змінити принципи та саму філософію водокористування.

Великий крок у цьому напрямку – створення басейнових рад, що об’єднали провідних стейкхолдерів та враховують інтереси усіх водокористувачів басейну.

Начасі – розробка стратегічних документів діяльності басейнових рад – Планів управління річковими басейнами та втілення їх у життя, до чого активно долучаються і європейські експерти.

Проект «Водна ініціатива Європейського Союзу плюс для країн Східного Партнерства» запросив керівних фахівців водної сфери на регіональний семінар у м. Києві 27-28 березня 2019 року за темою: «Економічний аналіз для розробки Плану управління річковим басейном», з метою підтримки реформ водного сектора України на шляху до інтегрованого управління водними ресурсами.

Як оцінити наявну та необхідну інформацію для економічного аналізу та розробити фінансово збалансовану програму заходів задля досягнення екологічних цілей в басейнах річок – про ці та інші важливі питання йшлося на лекціях та відкритих дискусіях в ході семінару, в якому взяв участь і начальник Сіверсько-Донецького БУВР Сергій Трофанчук.

Вдосконалення економічних інструментів управління водними ресурсами має на меті підвищення результативності екологічної діяльності в басейнах річок, тобто зменшення шкоди біорізноманіттю та екосистемам від антропогенних факторів і разом з тим забезпечення прав людини на чисту воду та сприятливе навколишнє середовище.

Поділитися:
Майстер-клас для дітей і збір на FPV-дрони
01.05.2024 18:28
Луцька художниця-абстракціоністка Наталія Грабовецька, засновниця ГО «Фундація Мистецького Розвитку Наталії Грабовецької», побувала днями в Слов’янську на запрошення Сіверсько-Донецького басейнового…
У Слов’янську відбулося громадське обговорення проєкту ПУРБ Дону
30.04.2024 15:07
У Слов’янську відбувся захід з громадського обговорення проєкту Плану управління річковим басейном Дону (ПУРБ Дону) на період 2025-2030 років, до якого в Україні належать суббасейни Сіверського Дінця…
Охорона праці – очима дітей
26.04.2024 15:04
В рамках заходів Тижня охорони праці, присвяченого Всесвітньому дню безпеки та здоров’я на роботі та Дню охорони праці в Україні 28 квітня, в Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних…