Стан питної води у Слов'янську в умовах повномасштабної війни за даними громадських досліджень

На запрошення осередку громадянського суспільства "Друкарня" 15 лютого фахівці Сіверсько-Донецького БУВР долучились до онлайн-обговорення у форматі відеоконференції презентації звіту "Стан питної води у Слов'янську в умовах повномасштабної війни".

Дослідження якості джерел водопостачання громади міста Слов'янськ у надзвичайних умовах війни проводилось учасниками та експертами Української мережі підтримки громадських досліджень «Довкола» у партнерстві з учасниками спільнот Осередку громадянського суспільства «Друкарня» та Наукового товариства «ECODIIT» кафедри «Екологічна та цивільна безпека» Дніпровського інституту інфраструктури і транспорту Українського державного університету науки і технологій.

Волонтерами-активістами у грудні 2022 року було відібрано проби питної води з систем централізованого водопостачання м. Слов’янськ (у вибіркових точках мережі), а також з вибіркових підземних джерел нецентралізованого водопостачання (свердловин та колодязів), які використовують мешканці міста для альтернативного водопостачання громади у надзвичайних умовах війни.

Дослідження проб води виконувалось інструментально-лабораторними методами на базі ТОВ «Укрхіманаліз» з метою еколого-гігієнічної оцінки якості води та ризиків для населення.

Звіт з результатами досліджень презентували учасникам заходу експерти: Максим Сорока, координатор мережі «Довкола», доцент кафедри «Екологічна та цивільна безпека» Українського державного університету науки і технологій та Даніїл Блінов, еколог, експерт мережі «Довкола» та свого часу активний учасник еколого-патріотичних заходів до Дня Сіверського Дінця.

Як відзначив в обговоренні результатів дослідження начальник Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів Сергій Трофанчук, на стан якості поверхневих і підземних вод, безумовно, мають вплив наслідки повномасштабних військових дій у регіоні внаслідок збройної агресії рф. Це і розриви снарядів, і затоплена техніка, і розливи паливно-мастильних матеріалів, руйнування очисних споруд і порушення їх технологічного процесу та, як наслідок, потрапляння неочищених стічних вод у водні об’єкти, а також пошкодження гідротехнічних споруд водосховищ і безповоротні втрати ресурсу, так необхідного для підтримання водності річки Сіверський Донець, яка є основним джерелом для водопостачання населення на сході України.

Повною мірою оцінити екологічну шкоду стане можливим вже після нашої перемоги, зазначив Сергій Трофанчук. На часі ж фахівці лабораторії моніторингу вод Східного регіону фіксують підвищені концентрації (відносно багаторічних значень, але без перевищень нормативів) по групі азоту та наявність у річковій воді нафтопродуктів (що раніше не спостерігалось), що може бути ознакою неефективної роботи очисних споруд і впливом військових дій.

Втім, приємно було почути від експертів, що питна вода з централізованих джерел водопостачання у м. Слов’янську станом на грудень 2022 року є умовно придатною для питних потреб у надзвичайних умовах (без перевищення санітарних норм). На відміну від альтернативних джерел водопостачання (колодязів, свердловин), вода в яких традиційно для Слов’янська має підвищений вміст розчинених солей, а також подекуди ознаки нітратного забруднення.

За порадами експертів, для покращення органолептичних властивостей водопровідної води достатньо користуватись стандартними побутовими фільтрами, а для вживання в якості питної води з досліджених підземних джерел водопостачання все ж таки використовувати додаткове спеціальне очищення.

З іншими порадами експертів та деталізованим описом якості питної води у Слов'янську за результатами громадських досліджень можна ознайомитись на вебсайті Осередку громадянського суспільства "Друкарня".

Поділитися:
Дружня зустріч з громадськими ЕКОактивістами
16.04.2024 13:11
15 квітня до Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів завітали громадські ЕКОактивісти – менеджерка Представництва Austausch e.v. в Україні – Центру громадянського суспільства …
Роль стратегічної екологічної оцінки в повоєнному відновленні України
11.04.2024 16:00
11 квітня в режимі онлайн відбувся інформаційно-освітній вебінар щодо ролі стратегічної екологічної оцінки (СЕО) у повоєнному відновленні України. До віртуальної зустрічі долучились начальник і…
Управління охороною праці у водогосподарській галузі: нові ризики в умовах воєнного часу
10.04.2024 18:58
10 квітня начальник Сіверсько-Донецького БУВР, а також начальники відділів, служб та експлуатаційних дільниць управління долучились до участі у навчальному вебінарі «Управління охороною праці у…